IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След проблемите в САЩ Huawei рязко променя стратегията си

Влошаващите се отношения между Съединените щати и Китай се отразават все по-зле на технологичните гиганти

11:19 | 18.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Директорите на Huawei представиха своята визия за бъдещето на компанията във вторник. Китайският гигант в сферата на електрониката, който вече е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света,  иска да предоставя дигитални технологии за изкуствен интелект, интернет на нещата и други трансформиращи индустриите технологии, пише The New York Times.

Но това бъдеще сякаш все повече не включва в плановете САЩ. Миналата седмица компанията съкрати петима от своите служители в страната, включително Уилям Б. Плъмър, директорът, който беше лицето на нейните усилия да си спечели симпатиите на Вашингтон, твърдят източници, запознати с въпроса. Освен това Huawei се отказва от опитите си за лобиране в Съединените щати, допълват източниците. Това може да сложи край на едно десетилетие на почти безплодни усилия за разубеждаване на Вашингтон, който твърди, че компанията има тесни връзки с китайското правителство.

Тактиката на Huawei се променя в момент, в който бизнес перспективите ѝ в САЩ се влошиха значително. Планирано е Федералната комисия по комуникациите да гласува нова регулация, която може да убие и малката част от бизнеса на Huawei, която е останала в САЩ. Въпреки че не е упоменато конкретно името на компанията, то ще блокира федерално субсидираните телекомуникационни оператори да използват доставчици, които представляват риск за националната сигурност на страната.

Както другите големи технологични компании, независимо дали американски или китайски, Huawei е в центъра на битката между администрацията на Доналд Тръмп и китайските амбиции в технологичната индустрия. Двете страни започват нов вид студена война, а всяка от тях все повече подозира другата заради начина, по който ползва технологиите.

Последните ходове на Huawei предполагат, че тя е приела, че нейните политически битки в САЩ не са такива, които има шанса да спечели.

Един от основните китайски конкуренти на Huawei - ZTE, също беше засегнат от Вашингтон. Министерството на търговията обяви, че ще забрани на далеч по-малката компания да купува американски компоненти. Случаят е свързан с разследването на потенциални нарушения на американските санкции срещу Иран.

Но като цяло опитът на Huawei показва колко малко може да направи САЩ, за да засегне китайското влияние в ключови технологии в останалата част на света. По време на срещата си с анализаторите вчера директорите на компанията заявиха, че виждат възможности за растеж в Европа и Азия. Те обявиха и амбициите си да диверсифицират бизнеса на Huawei, за да помагат на всякакъв вид организации - не само мобилни оператори, но фабрики, правителства и дори полицията, така че да се трансформират чрез облачни услуги и изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още