IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След серия от катастрофални сделки Toshiba отново има апетит за придобивания

Компанията вече гледа по-предпазливо на подобни сделки

14:38 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Toshiba, която пострада от редица катастрофални придобивания в чужбина, отново търси цели за покупка. Този път обаче е по-предпазлива и се оглежда по-близо до дома – Япония, пише Bloomberg.

Базираният в Токио индустриален гигант разглежда малки и средни по размер фирми, особено такива в райони, съседни на собствените ѝ инфраструктурни услуги и на бизнеса ѝ с дигитални технологии, разкри в интервю главният изпълнителен директор Нобуаки Куруматани.

Toshiba съставя списък с цели и обмисля дали да вземе заеми, за да финансира сделките, но бившият банкер Куруматани действа предпазливо, за да избегне повтарянето на стари грешки.

Компанията все още се опитва да набере капитал, като се раздели със своя 40-процентен дял от Kioxia Holdings, макар че Куруматани няма да е под толкова голям натиск, когато отделеният бизнес с чипове възроди плановете за първичното си публично предлагане.

Toshiba, някога синоним на глобалния възход на корпоративна Япония, се опитва да остави в миналото годините на скандали и грешки.

Преди три години компанията избегна на косъм делистване от борсата в Токио, след като американското ѝ подразделение за ядрени технологии Westinghouse записа загуба за милиарди долари и това изтласка пасивите над нивото на активите. Toshiba беше принудена да продаде своя ценен бизнес с полупроводници и да получи финансова инжекция от голям брой инвеститори активисти.

Отписванията и счетоводните скандали доведоха до промени в ръководството и назначаването на Куруматани, който беше външна за компанията фигура. От началото на годината цената на акциите на Toshiba спадна с 19%.

„Едно от нещата, които са се променили, е, че аз съм начело сега“, коментира Куруматани, който е прекарал четири десетилетия в банковия сектор, преди през 2018 г. да поеме контрола над Toshiba. „Освен това бордът прилага по-строги стандарти за придобивания. Това е напълно различна компания, когато става дума за строго разглеждане на сделките“.

Куруматани признава, че много от най-големите придобивания на Toshiba в миналото в крайна сметка не са проработили за компанията. Westinghouse, която Toshiba придоби за близо 4,2 млрд. долара през 2006 г., изпадна в несъстоятелност през 2017 г. През август Toshiba продаде дела си в южнокорейския производител на турбини Unison Co. за по-малко от една четвърт от сумата, която плати за него преди осем години.

Главният изпълнителен директор не се нуждае от одобрението на борда за сделки, които са на стойност под 10 млрд. йени. По думите на Куруматани това му позволява да действа бързо, ако забележи подходящи цели. Но Toshiba няма да бъде привлечена от възможности за краткосрочна печалба. Вместо това тя ще иска да се увери, че ще има добра възвръщаемост от инвестирания капитал, твърди той. Компанията няма да залага на сделки, за които не е уверена, че ще ѝ помогнат да изпълни целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още