IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следенето с изкуствен интелект трябва да има правила

Целта е да се гарантира, че при използване на технологии няма да бъдат накърнявани човешките права и свободи

14:51 | 11.02.20 г.
Следенето с изкуствен интелект трябва да има правила

"Все още правилата не са във финализиран вид, говорим за принципни положения. Целта е да се гарантира, че при използване на такъв тип технологии няма да бъдат накърнявани човешките права и свободи. Идеята е да има прозрачност и да се гарантира, че няма да има дискриминативни стереотипи при функциониране на изкуствения интелект", коментира и адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт към Фондация „Право и Интернет“.

Експертите коментираха правилата, които Европейският съвет въвежда за използване на изкуствения интелект.

Десислава Кръстева уточни, че европейската уредба посочва, че не бива никой да бъде подслушван без да знае.

"САЩ и Китай доминират в технологията за лицево разпознаване, там има пазар. В Европа е трудно, а тук полиция, правораздавателните органи купуват пак американски и китайски софтуер, а не европейски", обясни Алексиев.

По думите му има и друг проблем – продукт на израелски компании, които позволяват подслушване на всеки телефон. "Ние си носим микрофон в джоба", коментира той и даде пример, че тези технологии не са толкова скъпи и това не е редно.

"Възможно е анонимността в публичното пространство да престане да съществува. Не е редно всеки един гражданин да бъде адресат на перманентно проследяване, без да е извършил престъпно деяние, категоричен е адвокатът. – Технологиите се развиват по-бързо и не можем да предвидим всички рискове."

Според експертите тях следенето трябва да се регламентира.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още