IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Uber си искат обратно Травис Каланик

Петицията за връщането на подалия оставка главен изпълнителен директор вече е подписана от над хиляда служители

16:57 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служителите на онлайн услугата за таксиметрови превози Uber подготвиха петиция, в която се обръщат към борда на директорите с искане да бъде върнат на поста си главният изпълнителен директор Травис Каланик, пише в. New York Times, цитиран от ТАСС.

"Той работеше денонощно, за да направи компанията такава, каквато е сега", цитира изданието част от текста на петицията. То отбелязва, че документът вече е подписан от над хиляда служители. За компанията работят общо 15 000 души.

Инициатор на петицията е мениджърът по продукцията Майкъл Йорк.

В сряда пресслужбата на Uber потвърди, че Каланик е подал оставка. Според източници на New York Times петима от големите инвеститори в технологичната корпорация за споделено пътуване са поискали Каланик да се оттегли незабавно в писмо, което му е било връчено в Чикаго.

40-годишният Каланик, който преди седмица обяви, че ще си вземе безсрочна отпуска, ще остане в борда на директорите.

"Имам нужда от почивка", написа тогава той на служителите си, посочвайки като причина внезапната кончина на майка му миналия месец. "От 8 години животът ми се върти около Uber. Последните събития ми припомниха, че хората са по-важни от работата и че имам нужда от почивка", признава той.

Бащата на Травис Каланик беше тежко ранен при злополуката с яхта, при която загина съпругата му.

Допълвайки, че има нужда от време, за да размисли и да поработи върху себе си, за да стане шефа, от който се нуждае компанията и когото служителите заслужават, Каланик негласно признава, че не е бил идеалнияt ръководител.

През март той бе принуден да се впусне в унизителни извинения след лавина от неудобни разкрития. Буйният му темперамент за пореден път беше изваден на показ във видео, на което е заснет как се кара с шофьор на компанията, оплакващ се от ниското заплащане.

През февруари инженер от компанията се оплака от сексуален тормоз, а на всичкото отгоре групата бе обвинена в кражба на технологии за разработка на безпилотни автомобили и за използване на устройство, позволяващо на водачите да избягват пътни проверки.

Идеята за Uber се ражда една зимна вечер в Париж през 2008 година: Травис Каланик и другият основател на компанията, Гарет Кемп, не успявали да хванат такси и си представили как натискат един бутон на телефона си, за да си намерят шофьор.

UberCab се появява на следващата година в Сан Франциско, където услугата започва дейност през 2010 година.

Седем години по-късно компанията е съкратила името си, но пък се е разпространила в над 500 градове по света. През 2016 година Uber беше принуден да напусне китайския пазар, но пазарната му капитализация е 68 милиарда долара. Според сп. Forbes богатството на неговия ръководител възлиза на 6,3 милиарда долара.

Uber си навлече гнева на таксиметровите шофьори, които виждат в него бъдещия си програмиран край, както и на регулаторните органи в много страни, и на собствените си шофьори, които искат по-голямо заплащане и по-защитен статут. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още