IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на bTV намалява загубите си

Нетната загуба на СМЕ се свива от 21,1 млн. на 13,4 млн. долара, но и приходите падат - с 3% до 167,4 млн. долара

10:13 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Собственикът на bTV намалява загубите си

Собственикът на bTV - Central European Media Enterprises (СМЕ), който управлява телевизионни канали в Източна Европа, заяви, че за първото тримесечие нетната му загуба намалява с 36%, като причина за това са преди всичко намалените разходи за лихвите по дълговете, предаде Bloomberg.

CME трябва да се справи с по-ниски от очакваното постъпления от рекламни продажби, тъй като регионалните икономики все още не са излезли от рецесията. Компанията оперира телевизионни канали в Чехия, България, Румъния, Хърватия, Словакия и Словения.

За оператора текущата година е "предизвикателство", тъй като несигурността в Европа може да нарани потреблението, заяви главният изпълнителен директор Адриан Сарбу в конферентен разговор. Икономическият растеж вероятно ще остане „плосък“ на различните пазари, в които оперира CME и може да доведе до "малък" спад в разходите за телевизионна реклама през 2012 г., каза още Сарбу.

Нетната загуба намалява до 13,4  млн. долара от 21,1 млн. долара за същия период година по-рано. Приходите са паднали с 3% до 167,4 млн. долара.

CME очаква за 2012 оперативните приходи преди данъци и амортизация да бъдат в съответствие с настоящите очаквания на анализаторите, които варират от 175 млн. до 180 млн. долара, каза още Сарбу. Телевизионният оператор се стреми да подсили лидерството си на пазара, както и да поддържа дисциплина на разходите, подчерта още той.

„Предприемаме значителни стъпки, за да компенсираме задлъжнялостта си с подкрепата от двама от нашите най-големите акционери - Time Warner и Роналд Лаудер," заяви Сарбу в изявление, публикувано на 30 април. "Тези стъпки, заедно с планираното разширяване на приходите от абонаменти, ще позиционират компанията към растеж".

В понеделник стана ясно, че Time Warner ще отпусне на CME 300 млн. долара. Компанията освен това се е съгласила заедно с RSL Capital LLC на милиардера Роналд Лаудър да плати 86,4 млн. долара за 11,5 млн. акции клас “А” на СМЕ. Така делът на Time Warner в групата ще се увеличи до 40%.

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на съществуващи задължения. Ако новият заем не бъде покрит до 180 дни, Time Warner ще може да увеличи дела си в СМЕ до 49,9%. 

Time Warner купи 31% от акциите на СМЕ през май 2009 г., а близо две години по-късно увеличи дела си до 34,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още