IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на bTV проучва възможността за продажба на компанията

От СМЕ подчертават, че разглеждат различни варианти и до сделка може и да не се стигне

17:28 | 25.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: bTV Facebook Page</em></p>

Снимка: bTV Facebook Page

Американският собственик на телевизия bTV и други канали от групата - Central European Media Enterprises (CME), обяви днес, че започва процес на проучване и оценка на потенциални стратегически алтернативи за бъдещето на компанията. Това може да включва продажбата на част или цялата компания, която управлява водещи бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа.

Освен възможността за продажба на компанията, в това число и българските си активи, вариантите пред CME може да включват още сливане с друг стратегически партньор, рекапитализация или продължение на дългосрочния бизнес план на компанията. 

Според информацията, публикувана на фондовата борса в Чехия, най-големият акционер в СМЕ - AT&T, подкрепя изцяло плана за преглед на стратегическите алтернативи.

"СМЕ притежава много уникален пакет от активи и е установила ненадмината лидерска позиция на някои от най-бързо разрастващите се медийни пазари. След пет години на безпрецедентен растеж и впечатляващо свиване на задлъжнялостта Компснията никога не е била в по-добра форма", казва председателят на СМЕ Джон Билок.

"Силно вярваме, че сега е правилният момент да изготвим подобен стратегически преглед. Компанията продължава успешно да изпълнява дългосрочния си план и едновременна оценка на други подходящи стратегически алтернативи представлява допълнителен начин да се намери най-добрия вариант да се максимизира стойността за всички акционери на СМЕ", допълва той.

От компанията ясно отбелязват, че не е сигурно дали проучването на стратегическите алтернативи в крайна сметка ще доведе до сделка. За момента няма установен график за протичането на процеса.

СМЕ работи на пет пазара в Централна и Източна Европа - Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България. В България тя е собственик на медийната група на bTV, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

Припомняме, че СМЕ купи медийната група през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския и словенския си бизнес на Slovenia Broadband за 230 млн. евро. Компанията възнамерява да ползва средствата за погасяване на част от дълга.  

CME е медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 5 години
ще стане като НОВА. ще бъде купено от някой бъларгарски сополонакко като Домусчиев. и ще продължават с бозите. А Славчо не го знам защо се прави на супер герой. Да прави всяка вечер там скечове с актьорите си да се смеем. Политически шитни бол, малко комедийни предавания има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Coalport
преди 5 години
Ау и ще пропуснем последните 300 серии на турската боза от 20ч, аз съм "За".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Американският собственик на телевизия bTV и други канали от групата - Central European Media Enterprises (CME) .....----------------------------------------------------------------------а леле майко, Сашвевци ше фалиргат от БТВто щот никой не глеа Славчо тъппунгерот ..... :)) Тиквесторо а кога ваще Американци ше ви продадат щот кат глеам не успяха със Стоен и Сократа и Хюсеина да постигнат нешо съществено ??? ...... :)) Просто нащо племе като такоа не възприема ваще преписани и сложени тъпотии отвънка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още