IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи бележат напредък в борбата с речта на омразата

От Европейския съюз са доволни от постигнатото от декември до момента

13:01 | 01.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социални мрежи като Facebook, Twitter и YouTube на Google са увеличили скоростта и броя на премахнатите публикации на реч на омразата в своите платформи. Всичко това е в отговор на натиска от страна на Европейския съюз (ЕС) да положат повече усилия, за да се справят с този проблем, сочи доклад, разгледан от Ройтерс.

Миналата година Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft подписаха документ, в който заявяват, че ще предприемат действия в Европа в рамките на 24 часа, след нарастващите притеснения за увеличаващото се расистко и ксенофобско съдържание в социалните мрежи, свързани с бежанската криза и атаките в Западна Европа.

Това включва премахването на публикации или спиране на достъпа до тях, ако е необходимо, по-добра работа с граждански организации и промотиране на борбата с речта на омразата.

Facebook оценява известията за смущаващо съдържание за по-малко от 24 часа в 58% от случаите, което е с 50% повече спрямо декември, сочи доклад на Европейската комисия.

От своя страна Twitter също ускори работата си с известията на подобно съдържание, като разглежда 39% от тях за по-малко от 24 часа. През декември процентът беше 23,5%. Тогава комисията за първи път разгледа напредъка на социалните мрежи и ги предупреди, че не трябва да са толкова бавни.

YouTube обаче забавя темпото, разглеждайки 42,6% от известията за под 24 часа. През декември резултатите ѝ показаха 60,8%.

“Технологичните компании подобряват времето и отговорите си на известия за незаконно публикуване на реч на омразата”, коментира еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова. “Има разлики между компаниите… но очевидно можем да кажем, че всички те са подобрили представянето си”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Рано или късно, социалните мрежи и медиите трябва са поставени под контрола на държавата, заради подкрепата си за терористите и шариата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Терористите от ИДИЛ се поздравяват в социалните мрежи за атентата в Манчестър http://btvnovinite.bg/article/svetut/dzhihadisti-ot-idil-se-pozdravjavat-v-socialnite-mrezhi-za-atentata-v-manchestar.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
И заедно с това губят в значителна степен доверието на потребителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Знаем как действат, знаем... когато нормални хора се възмущават от ислямисткото нашествия и безчинствата на т.нар. "мигранти", определят честната и трезва тяхна гражданска позиция като "расизъм и ксенофобство" - и трият и бамват потребителите... но когато след поредният кървав атентат същите такива ислямисти открито тържествуват, тях никой не ги закача, макар би трябвало всички служби да ги погнат - а не само социалните мрежи да ги трият !!! До това води изродената толеpaстия - до двойни стандарти и лишаване на нормалните хора от право на мнение и гласност !!! В това отношение вече сме под нивото на "зрелият социализъм" !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още