Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

София е домакин на първата академия за виртуална реалност в България

Тя ще разкрие как филмовата индустрия, експертите по маркетинг, реклама и тези от индустрията за игри могат да се възползват от новата технология

София е домакин на първата академия за виртуална реалност в България

Снимка: Sofia VR Summit

Първата академия за виртуална реалност в България ще се проведе в София тази събота, с цел да разкрие новите възможности, които предлага тази нова технология.

Събитието, което ще се случи в Nu Boyana Film Studios, ще е еднодневно и ще е насочено към професионалисти в областта на киното, маркетинга, рекламата и индустрията за игри, като ще се заеме с нелекатата задача да открие пресечната точка между всички тези области и виртуалната реалност.

Специално за академията в България пристигнаха продуценти и създатели на филми с виртуална реалност, участвали в току-що завършилия Tribeca Film Festival в САЩ. С участниците в академията ще се срещнат програмният директор на VR модула на фестивала Лорън Хамъндс, както и сценаристът и режисьор Стивън Шард.

Идеята на събитието е да се поставят основите в сферата на виртуалната реалност и киното в България, а вече има сериозен интерес в тази област, коментира Михайло Николич, съосновател на дигитална агенция Athlon, която е и един от организаторите заедно с фестивала So Independent.

Още по темата

По думите на Николич все още има сериозна дистанция между хората, които създават съдържанието, и тези, които разработват технологията. Затова идеята на събитието е да помогне тя да се стесни.

Освен това представителите на индустрията ще се запознаят с новите възможности, които се откриват пред тях чрез виртуалната реалност. В това число влиза и възможността за предлагането на нов тип съдържание, което потапя зрителя напълно в действието.

Ето защо специално внимание ще бъде обърнато на новия подход към разказването на истории и как трябва да се промени мисленето на сценаристите и режисьорите. В рамките на академията ще бъде заснето и съдържание с виртуална реалност у нас и ще бъде обсъден въпросът как актьорите трябва да играят, за да участват във филми, заснемани за такава среда.

Необходимо е представителите на филмовата индустрия бързо да свикнат с тази нова технология, която се развива с още по-бързи темпове, коментира сценаристът и режисьор Стивън Шард.

Според Жана Караиванова, директор и основател на So Independent Film Festival, наистина напредъкът в тази област е изключително бърз и това личи ясно на филмовите фестивали. По думите ѝ само за няколко месеца на различните такива събития се наблюдава прогрес в развитието на виртуалната реалност и проектите, които се правят с нея.

„На фестивалите има все по-големи VR сегменти“, обясни тя.

Всъщност еднодневната академия ще има своето логично продължение малко по-късно тази година. За октомври е планиран разширен по формата си форум, който е посветен на виртуалната реалност, който също ще се проведе у нас. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии