IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank Corp. влиза в Nikkei 225

Компанията ще замени Nippon Kayaku в японския индекс

15:06 | 01.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

SoftBank Corp., мобилното звено на SoftBank, ще бъде добавено в Nikkei 225 Stock Average, заменяйки производителя на химикали Nippon Kayaky, обяви Nikkei, цитиран от Bloomberg.

Промяната ще влезе в сила на 1 октомври. Смяната е част от годишен преглед, в рамките на който NGK Spark Plug ще смени Nippon Sheet Glass в Nikkei 300, допълва изявлението.

„Това е изненада и доста необичайно име за смяна“, коментира Томоичиро Кубота, старши медиен анализатор на Matsui Securities. „Плюс компанията майка SoftBank Group вече е в индекса и един от най-влиятелните компоненти в Nikkei 225“, допълва той.

SoftBank Group е втората най-влиятелна компания в Nikkei 225 след Fast Retailing, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Промените в индекса вероятно ще накарат пасивните фондове, които отразяват Nikkei 225, да коригират своите притежания. Инвеститорите вероятно ще „направят опортюнистични покупки на акции на SoftBank в дните до промяната“, твърди Макото Кикучи, главен инвестиционен директор в Myojo Asset Management.

“Въпреки това влиянието на акциите на SoftBank може да е ограничено заради сегашната продажба на акции на компанията майка“, посочва още той. Миналата седмица SoftBank  обяви, че ще продаде книжа за около 1,33 трлн. йени (12,6 млрд. долара) от своето мобилно звено, което се равняа на около една трета от дела ѝ.

Възможни са още скорошни промени в индекса заради успешната оферта на търговската компания Itochu Corp. за оператора на магазини FamilyMart през август. Индексът на сините чипове вече замени Sony Financial Holdings с Japan Exchange Group по-рано през юли, което също беше предизвикано от покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още