IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank Group записа 6,5 млрд. долара оперативна загуба за третото тримесечие

Инвестициите в We Work и Uber Technologies донесоха главоболия на японския гигант

10:00 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

SoftBank Group отчете тримесечна загуба, която се оказа доста по-голяма от очакваната от анализаторите. Причина за това е спадът на оценките на някои от най-големите технологични компании, в които тя инвестира, като WeWork и Uber Technologies, предава Ройтерс.

Японският инвестиционен гигант отчете оперативна загуба в размер на 704 млрд. йени (6,46 млрд. долара) през тримесечието от юли до септември. SoftBank Group обяви, че оперативната ѝ печалба е достигнала 706 млрд. йени през същия период година по-рано. Сега инвеститорите очакваха сумата да достигне 48 млрд. йени, сочат данни на Refinitiv.

Първата загуба за тримесечие от 14 години поставя под въпрос високорисковата стратегия на основателя на SoftBank Group Масайоши Сон, който инвестира в стартъпи, които горят капитал изключително бързо. Стратегията обаче има за цел гигантът да създаде втори огромен инвестиционен фонд.

Конгломератът твърди, че нейният Vision Fund е записал нереализирана загуба от 537,9 млрд. йени за шестте месеца, в които дяловете в компании като WeWork и Uber Technologies не донесоха добри резултати.

Подкрепеният от Саудитска Арабия Vision Fund, който е ръководен от бившият банкер от Deutsche Bank Раджев Мисра, инвестира 70,7 млрд. долара в 88 компании към края на септември. Тези инвестиции в момента са на стойност 77,6 млрд. долара, като се изключат тези, от които се е отказал.

През октомври SoftBank Group беше принудена да похарчи над 10 млрд. долара, за да спаси стартъпа за споделени работни пространства WeWork, след провала на опита му за първично публично предлагане.

Инвестиционните дейности на SoftBank Group са подкрепяни от други стълбове на империята на Сон, включително японския телеком SoftBank Corp, който вчера отчете 9% ръст на оперативната си печалба за второто тримесечие, надминавайки прогнозите.

SoftBank Group не обяви прогнозата си за текущата година, посочвайки, че има прекалено много фактори, които носят несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още