IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank инвестира 3 млрд. долара в нов фонд с фокус върху Латинска Америка

Компанията иска да инвестира в обещаващи местни стартъпи

18:52 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

SoftBank Group обеща 3 млрд. долара за създаването на втори фонд, фокусиран върху инвестиции в стартъпи в Южна Америка, обяви японският технологичен конгломерат, предава Ройтерс.

След неволите през 2019 г., които достигнаха кулминацията си с отмененото първично публично предлагане на WeWork, SoftBank се завърна като голям технологичен инвеститор по целия свят, а сега повишава залога си в регион, в който има все по-голям брой ценни компании.

Рисковите инвеститори вложиха 9,3 млрд. долара в Латинска Америка през първите щест месеца на 2021 г., спрямо 5,3 млрд. долара за цялата минала година, сочи доклад на CBInsights. Бразилската Nubank наскоро беше оценена на 30 млрд. долара, което я превърна в една от най-високо оценените подкрепени с рисков капитал компании в света. Очаква се скоро фирмата да излезе на борсата.

В публикация от юли партньори от рисковата компания Sequoia написаха, че „пазарната възможност е там, а екосистемата е готова“. Sequoia е инвеститор в Nubank.

Latin America Fund II на SoftBank ще се фокусира върху инвестициите в компании, използващи технологии като изкуствен интелект и блокчейн проекти, но има апетит и към онлайн търговията и финансовите услуги. SoftBank вече обеща 3 млрд. долара на фонда, който ще оперира от Маями, Сао Пауло и Мексико.

“Толкова много иновации и пробиви се случват в Латинска Америка и вярвам, че бизнес възможностите там никога не са били по-големи“, коментира главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон.

Оперативният директор на японския конгломерат и бивш главен изпълнителен директор на Sprint Марсело Клори води инвестициите в региона. Той е роден в Боливия, някога беше изпълнителен председател на WeWork, а освен това през 2019 г. оглави първия Latin America Fund на SoftBank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още