IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank може да свие още дела си в Alibaba

Това ще е необходимо, ако конгломератът продължи с обратното изкупуване на акции и инвестициите в стартъпи

09:57 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масайоши Сон. <em>Снимка:&nbsp;Kentaro Takahashi/Bloomberg</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Японският гигант SoftBank Group вероятно ще свие дела си в китайската компания за електронна търговия Alibaba, докато конгломератът инвестира в нелистнати стартъпи чрез своя втори Vision Fund и извършва обратно изкупуване на акциите си, твърди анализатор, предава Ройтерс.

SoftBank продаде 20 млн. акции от Alibaba през последното тримесечие и „ще трябва да продаде още през 2022 г.“, коментира анализаторът Атул Гоял от Jefferies.

Групата ще се нуждае от 40-45 млрд. долара в брой тази година, прогнозира той, ако запази текущия темп на инвестиции в стартъпи и обратно изкупуване на акции, като част от програмата си за 1 трлн. йени (8,7 млрд. долара), която обяви през ноември.

SoftBank дава приоритет на Vision Fund 2, който взе дялове в повече от 200 компании, включително направи скорошни инвестиции в компанията за софтуер с изкуствен интелект 6sense, платформата за дигитални финанси Funding Societies и бизнеса с криптовалути Polygon.

Групата обаче е под натиск да намали дела си в Alibaba след провала на сделката за продажба на дела си в дизайнера на чипове Arm на Nvidia.

„Определено ще продадем голяма част от активите“, коментира главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон пред анализатори по-рано този месец, а като опции посочи публичното портфолио на Vision Fund, където много активи се търгуват под цените на акциите при листванията им.

Конгломератът, който беше принуден да продаде Arm, след като беше засегнат от спадане на оценките по време на коронавирусната пандемия, се надява да листне британската фирма в Ню Йорк.

Съотношението заем/стойност на SoftBank е нараснало до 22% в края на декември, спрямо 19% три месеца по-рано. Когато се включат допълнителните заеми, то достига близо 30%, посочва Гоял.

Успешното листване на Arm ще даде на групата повече възможности, включително за обратно изкупуване, заяви Сон на фона на разочарованието на директорите от постоянното свиване на оценката на конгломерата.

„Сега е точното време за обратно изкупуване“, каза Сон в скорошно видео на английски език, което беше предвидено за инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още