IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank обмисля съдбата на Arm Holdings

Възможна е продажбата на дял, на цялата компания или листването ѝ на борсата

11:15 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

SoftBank Group разглежда възможностите, включително пълна или частична продажба, или първично публично предлагане на британския дизайнер на чипове Arm Holdings, който японският конгломерат придоби преди четири години за 32 млрд. долара, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Прегледът, съветник по който е Goldman Sachs Group, е в ранен етап, допълват те. Не е ясно колко голям интерес към Arm биха имали финансови играчи или такива от индустрията. Възможен е и сценарий, в който SoftBank да се откаже да направи каквото и да било.

И преди SoftBank е подсказвала, че в някакъв момент може да върне Arm на публичния пазар. Този ход стана по-спешен в момент, в който SoftBank търси да набере средства от своето голямо портфолио от активи, за да отговори на исканията на активиста инвеститор Elliott Management, който настоява за промени в компанията.

SoftBank обяви, че планира да продаде активи до 41 млрд. долара, за да подобри проблемното си портфолио и за да финансира обратното изкупуване на акциите си, които се търгуват с голямо понижение в сравнение с нетната стойност на активите.

Гигантът има избор от редица активи – отвъд Arm и дела в T-Mobile US на стойност 20 млрд. долара, от който наскоро продаде акции, SoftBank притежава големи дялове и в китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group Holding, както и във водещ японски доставчик на клетъчни услуги.

През 2016 г. SoftBank придоби Arm, която прави дизайн на микропроцесори, ползвани в повечето от смартфоните по света. По това време това беше най-голямото придобиване в историята на японския гигант.

Лидерът на SoftBank Масайоши Сон определи придобиването като „промяна в парадигмата“ на компанията, която ѝ позволява да спечели от потенциала на интернет на нещата. Но продажбите на софтуера, разработван от Arm за свързани устройства не бележат особен ръст, като се изключи тласъкът от придобиванията.

Vision Fund на SoftBank, който е на стойност 100 млрд. долара и който инвестира в технологични компании, притежава 25% дял в Arm. В миналото той е обмислял прехвърлянето на дела обратно на SoftBank, защото директорите на фонда вярват, че слабият ръст на приходите на технологичната компания оказва натиск върху общата оценка на портфолиото.

Финансовите резултати на SoftBank пострадаха от огромната загуба на Vision Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още