IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank планира създаването на технологичен гигант за 30 млрд. долара

Японският гигант обяви сливането на Yahoo Japan със собственика на Line - Naver

14:15 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания SoftBank планира да слее интернет звеното Yahoo Japan със собственика на чат приложението Line, за да създаде технологичен гигант на стойност 30 млрд. долара. С този ход тя цели да обедини двете сблъскващи се с проблеми интернет компании, за да се бори с конкуренти като Rakuten, предава Ройтерс.

В изявление SoftBank заяви, че Yahoo Japan, която миналия месец промени името си на Z Holdings, ще се слее с Line, която е собственост на южнокорейската фирма Naver, в рамките на сделка, която се очаква да бъде завършена през 2020 г.

Компаниите искат да постигнат окончателно споразумение до следващия месец, а SoftBank и Naver ще създадат 50:50 венчър, който ще контролира Z Holdings, която пък ще управлява Yahoo Japan и Line.

SoftBank и Naver, която притежава 73% от генериращата загуба Line, планират да отправят оферта за останалите акции в Line за закупуването им на цена от 5200 йени всяка. Това представлява премия от 13,4% спрямо цената на книжата преди обявяването на новините за сливането. Стойността на акциите на Line се повиши с 2,6% до 5180 йени по време на ранната сесия в Токио днес. 

Line иска да постигне растеж чрез експанзия в области като разплащания с QR код с Line Pay, но е притискана от конкурентите си, тъй като има ограничен капитал, а останалите играчи инвестират значително, включително SoftBank, чиято сходна услуга носи името PayPay.

Споразумението е поредният пример за консолидация в японската технологична индустрия. Този месец SoftBank завърши придобиването на компанията за онлайн търговия с модни стоки Zozo, чийто основател и бивш главен изпълнителен директор Юсаку Маезава продаде дела си след серия от грешки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още