IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank понася удар по печалбата и от провала на сделката за Arm

Нетната печалба за тримесечието е значително по-ниска от тази година по-рано

14:56 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

SoftBank Group отчете 97% спад на тримесечната си печалба, както и провала на сделката за продажбата на дизайнера на чипове Arm за 80 млрд. долара. Всичко това оказва допълнителен натиск върху японския конгломерат да стабилизира спадащата цена на акциите му, предава Ройтерс.

Инвестиционният гигант на Масайоши Сон е генерирал 29 млрд. йени (251 млн. долара) нетна печалба за тримесечието от октомври до декември, което е само малка част от рекордната печалба от 1,2 трлн. йени, която регистрира година по-рано, когато технологичното му портфолио преживя рали.

Компанията заяви, че продажбата на Arm на Nvidia е пропаднала заради регулаторни пречки. Това е сериозно препятствие пред плановете на SoftBank за набиране на средства, точно когато оценките отново са подложени на натиск както от нарастващата предпазливост на инвеститорите, така и от опасенията относно регулаторните мерки на Китай срещу технологичните фирми.

„Бяхме в центъра на буря и тя все още не е приключила, по-скоро стана по-силна“, коментира основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон.

Инвеститорите стават все по-предпазливи по отношение на технологичните фирми, обещаващи бъдеща печалба, докато централните банки намаляват стимулите. SoftBank пострада и от излагането си на случващото се в Китай, където регулаторите предприеха действия срещу технологичните фирми. Акциите на гиганта в електронната търговия Alibaba, в който SoftBank има дял, поевтиняха с една пета за трите месеца до края на декември.

Звеното Vision Fund отчете свиване на печалбата от инвестиции до 111,5 млрд. йени през тримесечието спрямо 1,4 трлн. йени година по-рано.

Много компании от портфолиото на SoftBank се търгуват на борсата под цената от листването си, като фирмата за споделени офиси WeWork, компанията за споделено пътуване Grab и платформата за коли втора употреба Auto1 записаха спадове през тримесечието.

Такива активи могат да бъдат продадени или ползвани като обезпечение на заеми, тъй като SoftBank инвестира чрез своето звено Vision Fund, управляващо едноименен фонд за 100 млрд. долара и втори по-малък фонд, които се превърнаха в приоритет за групата.

Vision Fund 2, който към края на 2021 г. имаше 51 млрд. ангажиран капитал, е инвестирал 43,1 млрд. долара в повече от 200 стартиращи фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още