IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank продава една трета от дела си в Uber

Целта е да покрие загубата от инвестицията в китайската компания за споделено пътуване Didi

12:31 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

SoftBank продава около една трета от дела си в компанията за споделено пътуване Uber в опит да покрие загубата от инвестицията си в китайската Didi, твърдят двама източници, запознати с въпроса и цитирани от CNBC.

Японският гигант планира да продаде 45 млн. акции

Книжата на Uber понижиха стойността си с 5% след обявяването на новината.

Стойността на участието на Uber в Didi се сви с 2 млрд. долара миналата седмица след юнския дебют на Didi на борсата в Ню Йорк, тъй като се появи информация, че Китай планира да наложи глоби и други наказания на компанията в рамките на по-мащабната си кампания срещу листнатите в САЩ китайски фирми.

SoftBank загуби около 4 млрд. долара от позициите си в Didi. Освен това се сблъска със спада на оценката на Alibaba, с отмененото IPO на Ant Group и временното спиране на плановете на ByteDance за листване. Същевременно Масайоши Сон, лидерът на SoftBank, играе все повече на публичните пазари със звеното SB Northstar.

Новините бяха обявени седмица, след като цената на акциите на Uber нарасна леко, защото подразделението за камиони на компанията обяви, че планира да придобие софтуерната компания Transplace от TPG Capital за около 2,25 млрд. долара.

Цента на акциите на Didi спадна с 37% от сумата от 14,14 долара, на която завършиха първия си борсов ден на 30 юни. В рамките на същия период книжата на Uber се разделиха с около 8% от стойността си.

Акциите на SoftBank също поеха надолу, откакто Didi осъществи първично публично предлагане в Ню Йорк. Vision Fund на SoftBank притежава 21,5% от Didi след листването.

През 2018 г. SoftBank инвестира в Uber. През 2019 г. Vision Fund инвестира други 333 млн. долара в компанията. На 31 март тази година Uber определи SoftBank като „голям акционер“.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още