IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank влага 1 млрд. долара в германската Wirecard

Инвестицията на японците ще се осъществи чрез издаване на петгодишни конвертируеми облигации

11:03 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският конгломерат Softbank Group Corp възнамерява да купи 5,6% от намиращата се под сериозен натиск германска компания за разплащания Wirecard AG чрез придобиване на конвертируеми облигации на стойност приблизително 900 млн. евро (1,01 млрд. долара), съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на германската компания. 

Като първа стъпка японците ще инвестират 900 милиона евро под формата на конвертируеми облигации в групата, обяви листната на Dax компания. Планирано е „стратегическо партньорство" между Wirecard и Softbank, става ясно от прессъобщение на базираната в Ашхайм (близо до Мюнхен) германска компания. Двете страни са подписали Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на решенията за цифрови плащания.Hidden Field

Влизането на влиятелния инвеститор от Азия предизвика раздвижване на фондовия пазар: акциите на Wirecard поскъпнаха след обявяването на финансовата инжекция с почти 10%. Пазарните наблюдатели разглеждат сделката като силен сигнал за обрат в Wirecard. Силно пострадалата цена на акциите през последните месеци може да се възстанови по устойчив начин, твърдят анализатори, цитирани от финансовата телевизия N-Tv.

Softbank Group ще подкрепя разширяването на Wirecard в Япония и Южна Корея. Предвижда се също разширяване на сътрудничеството в областта на цифровото кредитиране. За целта листнатата на Dax компания ще издаде петгодишни облигации, които след края на петата година ще бъдат конвертирани в повече от 6,9 милиона акции на цена от 130 евро всяка.

Броят на акциите съответства на около 5,6% от акционерния капитал на Wirecard. Издаването на конвертируема облигация, с изключение на правата за записване на настоящите акционери, трябва да бъде одобрено от Годишното общо събрание на 18 юни.

Предишната вечер акциите на Wirecard отчетоха ръст от 2,8% до 123,50 евро за брой. За годината като цяло цената е надолу с около 7%. Негативните медийни публикации от последните седмици предизвикаха значителна несигурност сред акционерите. Началото даде Financial Times с материал за спекулации в Азия, а цената на акциите бе подложена на силен натиск в края на януари и временно потъна с около 50% от най-високите си нива от миналата есен. До Великден акциите на Wirecard бяха подложени на забрана за къси продажби от страна на германския финансов регулатор Bafin, за да се защитят акциите от спекулативни атаки.

През март компанията заяви, че външната адвокатска кантора, която е била наета да разследва действията на член от финансовия екип в Сингапур, е стигнала до крайните заключения, че няма престъпни действия на никой от служителите на разследваната компания. Въпросното разследване не се е отразило негативно върху финансовото състояние на Wirecard, посочват от дружеството.

Ако Softbank действително конвертира своите конвертируеми облигации в акции на Wirecard, то фондът ще бъде един от най-големите акционери на групата. В момента главният изпълнителен директор Маркус Браун притежава малко повече от седем процента от акциите на Wirecard чрез своята инвестиционна компания. Сред останалите акционери са Goldman Sachs (6,87% от свободно търгуваните ценни книжа) и Blackrock (6,03%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още