IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сондата "Нови хоризонти" прелетя край обект на 6,4 млрд. км от Земята

Ултима Туле е най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло

14:21 | 01.01.19 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА прелетя край Ултима Туле - най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло, на 6,4 млрд. км от Земята, предадоха Франс прес и ТАСС.

Предвидено е сондата да вземе 900 снимки от Ултима Туле за няколко секунди, докато прелита на около 3500 км от него със скорост 51 500 км/час. Учените се надяват, че изследването на това небесно тяло ще даде по-голяма яснота как се е образувала Слънчевата система.

Ако всичко върви по план, първите кадри на Ултима Туле би трябвало да стигнат до Земята тази вечер. 

Ултима Туле е в пояса на Койпер - реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп "Хъбъл", е с кръгла или издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон.

Учените решиха "Нови хоризонти" да изследва Ултима Туле, след като през 2015 г. изстреляната 9 години по-рано сонда осъществи основната си мисия - да изпрати изключително подробни снимки на Плутон.
"Този път ще се опитаме да направим снимки на Ултима Туле с резолюция, която е 3 пъти по-голяма в сравнение с тази на снимките на Плутон“, заяви научният ръководител на мисията Алън Стърн.

„Ако опитите са успешни, снимките ще са впечатляващи", смята той.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още