IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony: Коронавирусът може да засегне печалбата ни

Японската компания може да отложи представянето на финансовия си отчет

12:18 | 27.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony заяви, че проблемите, произтичащи от коронавируса, могат да изтрият предварително прогнозираното повишение на печалбата на компанията и да отложат обявяването на финансовия отчет, което беше планирано за април, пише Bloomberg.

Японската компания твърди, че два завода в Китай се завръщат към нормални операции, но ще продължават да се борят с по-малките доставки на компоненти, докато звена в Малайзия и Великобритания остават под карантина до средата на април по искане на правителствата им. Sony твърди, че не може да изпрати служители на тези места, за да се обсъди сглобяването на нови продукти.

На 4 февруари технологичният гигант повиши прогнозата си, заявявайки, че оперативната му печалба вероятно ще достигне 880 млрд. йени (8,1 млрд. доара) за годината, завършваща на 31 март, в сравнение с 840 млрд. йени прогноза от октомври. Ако печалбата отговори на първата прогноза, това ще е с около 370 млн. долара по-малко.

Sony се присъединява към нарастващ списък от корпорации, принудени да ревизират или да се откажат от финансовите си прогнози заради Covid-19.

Apple, Expedia и Twitter са сред технологичните играчи, които преминаха по този път в зората на пандемията, която пък засегна веригите на доставките, сви значително търсенето и принуди милиони хора да работят от домовете си. В четвъртък Dell Technologies и VMWare станаха поредните, които оттеглиха прогнозите за резултатите си.

Sony се възползва от по-силното търсене на графични сензори, които се ползват в камерите на смартфоните, но производството и продажбите на тези устройства понесоха удар през последните седмици. Sony доставя чипове на Apple, Samsung, както и на други компании.

Говорителка на японския гигант твърди, че не очаква значително негативно влияние върху пускането на следващото поколение гейминг конзола на Sony PlayStation 5, която по план трябва да се появи на пазара в края на тази година.

От началото на 2020 г. книжата на Sony са понижили стойността си с около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още