IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony намали прогнозата си за годишна печалба

Компанията отчита обезценка от 10% заради продажбата на подразделението си за батерии

10:24 | 31.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският технологичен концерн Sony намали прогнозата си за годишна печалба с 10% след обезценка по продажбата на подразделението си за батерии като част от смяната на фокуса на гиганта в потребителската електроника върху по-доходоносния си бизнес, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба ще бъде 270 млрд. йени (2,6 млрд. долара) през 12-те месеца до края на март спрямо предишна прогноза за 300 млрд. йени, заяви базираната в Токио компания в понеделник. Преди съобщението анализаторите очакваха печалба за 307,5 млрд. йени за тази фискална година, сочи средна оценка, компилирана от Bloomberg.

Sony се съгласи да продаде подразделението си за батерии на Murata Manufacturing за около 17,5 млрд. йени (167 млн. долара) и да прехвърли с него 8500 служители, което доведе до обезценка за 33 млрд. йени на подразделението за компоненти. Компанията обяви продажбата през юли без да разкрива цената на сделката, но предупреди, че тя вероятно ще има негативно влияние върху печалбата. Обезценката бе по-малка отколкото очакваха анализаторите, като Credit Suisse предвиждаше отписване от 40 млрд. долара.

„Това е доста положително, тъй като това е подразделение, което се представяше слабо“, каза Амир Анварзадех, базиран в Сингапур ръководител на продажбите на японски акции в BGC Partners. “8500 служители са много служители за отдел на загуба. И сега всички те отиват в Murata”.

Служителите представляват 6,8% от общо 125 300 служители, които Sony има към март.

Главният изпълнителен директор Кацуо Хираи стесни обсега на дейността, за да се фокусира върху тези отдели, които правят пари. Той разчита на игрите – най-големия отдел по приходи, за да държи инвеститорите щастливи, докато се бори с прекъсването на производството на модули за камери заради земетресенията в Япония през април.

Акциите на Sony поскъпнаха с 1,9% до 3361 йени малко преди затварянето на борсата в Токио преди ревизираната прогноза да бъде представена. Цената на акциите се е вдигнала с 12% от началото на годината и е напът да отбележи четвърта поредна година на повишение.

Компанията намали и оценката си за нетна печалба за годината с 25% до 60 млрд. йени (572,4 млн. долара), но запази тази за продажбите си – 70,59 млрд. долара.

Във вторник компанията ще представи подробен отчет за тримесечието. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още