IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony отбеляза най-високата си печалба за тримесечие в историята си

По-ниската печалба на подразделението за игри обаче може да накара инвеститорите да търсят нови двигатели на растеж

14:21 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Sony отбеляза най-високата си тримесечна печалба в историята си след еднократен положителен ефект от придобиването на EMI. По-ниската печалба на подразделението за игри обаче може да накара инвеститорите да търсят нови двигатели на растеж, коментира Ройтерс.

Sony преоткрива себе си като компания за забавления със стабилни потоци от приходи от музикално съдържание и игри, след като години наред се бори със загуби от телевизорите си и друга потребителска електроника, които са по-податливи на разлики в печалбата.

В петък Sony заяви, че печалбата ѝ за третото тримесечие се е повишила до 376,99 млрд. йени (3,46 млрд. долара) от 350,84 млрд. йени година по-рано. Рекордният връх обаче все пак се отказа под оценките за 383,67 млрд. йени на 10 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Оперативната печалба на музикалния бизнес се е увеличила до 147,1 млрд. йени (1,35 млрд. йени) от 39,3 млрд. йени след еднократен положителен ефект от 116,9 млрд. йени заради сделката с EMI.

Sony приключи придобиването за 2,3 млрд. долара в края на миналата година, превръщайки се в най-големия музикален издател в света.

Бизнесът с игри е донесъл печалба от 73,1 млрд. йени (671,2 млн. долара) спрямо 85,4 млрд. йени предишната година, след като популярността на имена като “Marvel’s Spider-Man” не успя да компенсира свиващите се продажби от петгодишната конзола PlayStation 4.

“Бизнесът с игри, който бе двигател на печалбата за Sony през последните няколко години, е напът да достигне върха си преди представянето на следващата конзола“, казва анализаторът на Ace Securities Хидеки Ясуда. „Това е неизбежно заради продуктовия цикъл“.

Акциите на Sony поскъпнаха до 11-годишен връх през септември, но оттогава насам бележат спад в цената си.

Sony обаче е убедена, че ще постигне рекордно висока годишна оперативна печалба и потвърди прогнозата си за 870 млрд. йени, надвишавайки рекорда си от миналата година.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още