IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony планира да си върне пълния контрол над финансовото си звено

Това ще се случи чрез покупката на част от дела, която не притежава

14:12 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският технологичен концерн Sony възнамерява да поеме пълен контрол върху финансовото си звено за около 395,5 млрд. йени (3,7 млрд. долара), като изкупува един от най-успешните си бизнеси, пише Bloomberg.

Гигантът ще предложи 2600 йени за акция за част от Sony Financial Holdings, която не притежава, посочва компанията в изявление. Това представлява премия от 26% спрямо цената на акциите при приключването на търговията в понеделник. Книжата на финансовото звено повишиха стойността си с 19% във вторник, а тези на Sony – с над 3%.

Миналата седмица Sony предупреди, че оперативната ѝ печалба може да спадне с 30% или с повече през фискалната година заради влиянието на пандемията върху производството и потреблението.

Приходите от продажби на бизнеса с финансови услуги, който е един от най-печелившите ѝ, са се свили, тъй като търговците не могат да излязат навън и да се опитват да привличат клиенти със застраховки и други продукти, твърди компанията.

Трудното прогнозиране на бъдещото представяне на това звено засегна възможността на Sony да даде цялостна прогноза за годината.

„Ходът може да помогне за стабилизирането на печалбата на Sony, дори когато бизнесът ѝ с електроника има проблеми“, коментира анaлизаторът на Morningstar Research Казунори Ито. Но „няма никаква синергия между вътрешните финансови звена и другите“.

Главният изпълнителен директор Кеничиро Йошида през последните години промени значително фокуса на компанията към франчайз в сектори като камерите за смартфони и гейминг бизнеса с PlayStation. Активистът инвеститор Дан Льоб настояваше за продажбата на финансовите операции, но Йошида твърди, че подразделението е ключово за увеличаване на стойността на компанията.

Базираната в Токио компания, която е и един от големите продуценти на развлекателно съдържание в Холивуд, диверсифицира бизнеса си с банковите операции от 2001 г.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още