IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony прогнозира спад на печалбата за годината заради забавяне на бизнеса с игри

Тя предвижда, че печалбата й за годината до март 2020 г. ще възлезе на 7,25 млрд. долара

14:13 | 26.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания Sony предупреди, че оперативната й печалба за годината ще намалее след две години на рекорден ръст, тъй като процъфтяващият й доскоро бизнес с видео игри се забавя, а конзолата PlayStation 4 приближава края на жизнения си цикъл, съобщава Ройтерс.

Мрачната прогноза беше обявена на фона на притесненията, че бизнесът на компанията, която насочи вниманието си към филмите, музиката и игрите в търсене на стабилни приходи, губи пара.

Анализатори очакват Sony да пусне следващо поколение конзола през 2020 г., която да подкрепи забавящите се продажби на съществуващата от пет години PS4, но доходоносният бизнес може да се окаже пред сериозна конкуренция от нови услуги за стрийминг на видео игри на Google и Apple.

Компанията за електроника и забавления прогнозира, че печалбата й за годината до март 2020 г. ще бъде 810 млн. йени (7,25 млрд. долара), което е понижение с 9,4% спрямо 894,2 млрд. йени преди една година.

За сравнение средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Refinitiv, беше за 834,9 млрд. йени.

Очаква се бизнесът с игри на Sony да постигне печалба от 280 млрд. йени спрямо 311 млрд. йени година по-рано.
Бизнесът с полупроводници, включващ и сезнорите за изображения, трябва да излезе на печалба от 145 млрд. йени спрямо 144 млрд. йени година по-рано. Сезнорите за изображения на Sony имаха централна роля за съживяването на компанията след години на загуби на бизнеса й с потребителска електроника. Те са използвани от Apple и други големи производители на смартфони.

Отразявайки нарастващите притеснения заради стратегията на Sony, книжата на компанията са загубили над 30% от стойността си спрямо 11-годишния им връх, достигнат през септември миналата година.

Ройтерс съобщи преди време, че хедж фондът на Даниел Льоб Third Point отново трупа дял в Sony, за да настоява за промени, включващи и продажба на някои подразделения.

Third Point иска Sony да проучи възможности за някои от звената си, включително кино студиото си, което според фонда привлича интерес за придобиване, съобщават запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още