IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony се готви да отчете най-високата си печалба

Резултатите на компанията са насърчени от бизнеса ѝ с чипове

09:31 | 21.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Sony е на път да отчете най-високата си печалба тази година, благодарение на високите продажби на своите графични сензори. Всичко това се случва след години, в които фирмата загуби влиянието си в сферата на потребителската електроника и се надява да разработи технология, която да бъде използвана в роботи и самоуправляващи се коли, докато конкуренцията става все по-голяма, предава Ройтерс.

Резултатът ще отбележи добро завръщане към успех на конгломерата, който някога беше лидер в света на потребителските устройства, но сега се фокусира предимно върху пазара на игри и чиповете.

Прогнозата на Sony е, че оперативната ѝ печалба за годината до март ще се увеличи повече от два пъти до 630 млрд. йени (5,6 млрд. долара) в сравнение с предходната година. Освен това компанията очаква, че подразделението за чипове да бъде най-големият двигател на растежа ѝ.

Директори от компанията твърдят, че технологичният пробив в сферата на сензорите за изображения и промяната в мисленето на Sony стоят зад този успех. Всъщност пробивът се изразява в създаването на сензор, който улавя повече светлина, за да създава по-добри образи, а това съвпада с нарастващото търсене на по-добри камери за смартфони.

Всичко това помогна на Sony да разшири пазарния си дял и сега да управлява близо половината от пазара на графични сензори.

"Знаехме, че няма да можем да спечелим, ако бяхме направили това, което правят нашите конкуренти“, коментира Теруо Хираяма, технологичен директор на бизнеса с чипове на Sony.

Японски компании като Hitachi, NEC и Fujitsu, които доминираха на масовия пазар на чипове до края на 80-те години, загубиха позиции заради азиатски конкуренти като Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още