IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony се подготвя за революцията, свързана с метавселената

Компанията иска да играе водеща роля в този нов дигитален свят

10:38 | 18.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският конгломерат Sony Group заяви, че е добре позициониран, за да играе водеща роля в метавселената – потапящи виртуални светове, които според анализатори значително ще разтърсят индустриите и ще оформят нови компании лидери, предава Ройтерс.

Метавселената е термин, отразяващ идеята, че потребителите ще прекарват повече време в онлайн симулирана среда. Въпреки че концепцията се развива, това стана една от най-повтаряните думи по време на брифинги напоследък и двигател на сделки в индустрията.

„Метавселената е едновременно социално пространство и живо място за контакти, където игри, музика, филми и аниме се пресичат“, коментира главният изпълнителен директор Кеничиро Йошида по време на брифинг за стратегията на компанията. Той посочи безплатната игра Fortnite на Epic Games като социално онлайн място.

Звената за игри, музика и филми на Sony са донесли две трети от оперативната печалба на компанията за годината, завършила през март, подчертавайки трансформацията на производителя на потребителска електроника в готов да предлага развлечения в метавселената гигант под ръководството на Йошида и предшественика му Казуо Хирай.

Sony има важна роля в индустрията със своята конзола PlayStation 5. Въпреки това анализатори посочват, че има риск, произтичащ от растежа на междуплатформените, базирани в облака заглавия и техния потенциал да намалят влиянието на собствените им платформи.

Sony адаптира подхода си, като позволи междуплатформено играене на Fortnite през 2018 г. Тази седмица Epic каза, че играта ѝ V-Bucks, която сега е купена от PlayStation, ще може да се ползва и на други платформи.

„PlayStation играе огромна роля революцията на социалния гейминг, която се грижи за растежа на метавселената като нова среда за развлечение“, написа в Twitter главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини.

Освен това Sony е предприела стъпки за експанзия отвъд игрите за един човек като „Spider-Man: Miles Morales”, със сделка за Bungie, която обяви през януари. Bungie е разработчик на онлайн мултиплейър играта Destiny.

Sony вече лицензира съдържанието си за други платформи, печелейки от стойността на стриймърите на съдържание като популярния американски ситком Seinfeld. Въпреки че компанията притежава стрийминг услугата за аниме Crunchyroll, тя не се насочи агресивно към управлението на свои собствени видео платформи като конкурента Disney с неговата Disney+.

Отвъд метавселената Йошида насочва Sony и към мобилността – конгломератът разработва електрическо превозно средство с Honda Motor. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Само за справка: "Метавселена", е видимата част от веществения свят, Вселената, а не мнима измислена и контролирана от Марко Цукербрговски, технологична компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още