IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Space X изстреля космическа капсула към Международната космическа станция

Тя трябва да се скачи утре към МКС на височина около 400 км от повърхността на Земята

10:56 | 02.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията Space X изстреля към Международната космическа станция (МКС) космическата капсула Dragon, която е предназначена за астронавти, но ще бъде изпробвана с манекен с човешки ръст в първия й полет.

Dragon бе изстреляна с ракета Falcon от космическия център "Кенеди" във Флорида, в присъствието на собственика на Space X Илон Мъск. Тя трябва да се скачи утре към 11 ч. по Гринуич към МКС, която е в околоземна орбита, на височина около 400 км от повърхността на Земята.

По време на петдневния престой американската астронавтка Ан МакКлейн и канадският й колега Дейвид Сен-Жак ще направят тестове и ще инспектират кабината на Crew Dragon.

Успешното изстрелване приближава Space X към това Crew Dragon да се превърне в първия търговски космически апарат, който изпраща астронавти на НАСА в орбита. Освен това Crew Dragon наред с капсулата Statliner на Boeing може да сложат край на десетилетната зависимост на САЩ от Русия за космически полети с хора на борда.

Ако всичко мине добре, дизайнът на капсулата ще премине през още проверки на сигурността и може да бъде готова да изпрати двама астронавти на НАСА до МКС през юли според настоящия график на космическата агенция.

След края на програмата „Космическа совалка“ през 2011 г. НАСА се насочи за първи път към частния сектор за създаването на следващото поколение космически апарати за изпращане хора в космоса.

SpaceX и Boeing имат договори на стойност съответно 2,6 млрд. долара и 4,2 млрд. долара.

И двата проекта бяха съпътствани от забавяния, след като НАСА и нейните регулатори изказаха притеснения относно сигурността, които ще трябва да бъдат разрешени, преди да влязат хора в космическите кораби на двете компании.

В същото време НАСА плаща на Русия около 80 млн. долара на място за изпращането на американски астронавти в космоса на борда на ракетите „Союз“. Много американски конгресмени не са доволни от този факт.

Договорите със „Союз“ изтичат през 2019 г. и НАСА предприе стъпки да си осигури още няколко места за края на 2019 и пролетта на 2020 г. в случай, че Boeing и Space X не са готови тази година.

Космическата агенция съобщи в комюнике миналия месец, че има „доверие“ на компаниите, че ще бъдат готови през 2019 г. и уточни, че нови договори със „Союз“ целят да осигурят „гъвкавост и допълнителни“ опции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още