IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX иска да предлага интернет по време на самолетни полети

Това ще се случи благодарение на проекта Starlink

17:07 | 11.06.21 г.
<p>
	Джонатан Хофелър.<em> Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Джонатан Хофелър. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

SpaceX „води преговори с няколко“ авиокомпании, които да използват нейната сателитна интернет мрежа Starlink за предоставянето на безжичен интернет на пътниците, разкри лидерът на проекта в SpaceX, цитиран от CNBC.

„Разработваме свой собствен авиационен продукт... вече направихме някои демонстрации и искаме той да бъде завършен, така че да бъде използван в самолети в най-близко бъдеще“, коментира вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофелър по време на участието си в Connected Aviation Intelligence Summit.

Хофелър не сподели срок, в който Starlink ще започне да предоставя услугите си за полети, но допълни, че от компанията се надяват това да се случи скоро.

Авиокомпаниите работят със сателитни доставчици на широколентови услуги за предлагането на Wi-Fi по време на полети, като сред тези компании попадат Viasat и Intelsat. Двете работят с превозвачи като Delta, JetBlue, American Airlines и United.

Но макар вече наличните услуги да използват сателити в далечни орбити, спътниците на Starlink обикалят по-близо до Земята и потенциално биха могли да увеличат интернет скоростта, която пътниците ще получават при полет. Хофелър коментира, че Starlink „осигурява глобална мрежа“, така че „авиокомпаниите летят под тази глобална мрежа и имат свързаност където и да отидат“.

„Пътниците и клиентите искат страхотно изживяване, което [геосинхронните сателитни] системи просто не могат да им предложат“, допълва той.

Starlink е мащабен проект на SpaceX за изграждане на интернет мрежа с хиляди сателити, която цели предоставянето на високоскоростен интернет на потребители навсякъде по света. SpaceX първоначално пусна бета програма за избрани потребители срещу 99 долара на месец, а през последната година поиска одобрение от регулаторите за още тестове и разширяване на услугата към големи движещи се превозни средства като кораби и камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още