IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX осъществи първата си мисия за армията в САЩ

Изстрелването на ракетата Falcon 9, носеща на борда си GPS сателит за около 500 млн. долара, бе планирано за неделя сутрин

16:50 | 23.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Космическата компания SpaceX на милиардера Илон Мъск успя с поредния опит да осъществи дългоочакването изстрелване на американски военен спътник, което е първата космическа мисия на компанията за американското правителство, свързана с националната сигурност, предава Ройтерс.

Изстрелването на ракетата Falcon 9, носеща на борда си GPS сателит за около 500 млн. долара, построен от Lockheed Martin, бе планирано за 8:51 ч. сутринта (15:51 ч. българско време) в неделя от Кейп Канаверал във Флорида. Това бе петият опит на SpaceX за последната седмица след отлагания заради технически и атмосферни затруднения.

Компанията отмени старта в събота заради силни ветрове.

Успешният старт е значителна победа за частната компания за космически ракети на Мъск, която от години се опитва да пробие на привлекателния пазар на военната индустрия, доминирана от Lockheed и Boeing.

SpaceX съди американските военновъздушни сили през 2014 г. за това, че предоставиха договор за милиарди долари за 36 изстрелвания на ракети на United Launch Alliance – партньорство между Boeing и Lockheed. Компанията се отказа от делото през 2015 г., след като армията се съгласи да отвори търга и за други конкуренти.

През следващата година SpaceX спечели договор за 83 млн. долара за изстрелването на сателита GPS III, който е с продължителност на живота 15 години.

Сателитът е първият от общо 32, произведени от Lockheed съгласно договори на стойност 12,6 млрд. долара по програмата Air Force GPS III, посочва говорителят на Lockheed Чип Ешенфелдер.

Изстрелването бе първоначално планирано за 2014 г., но бе задържано заради производствени проблеми, заявиха от военновъздушните сили.

Следващият сателит GPS III по план трябва да бъде изстрелян в средата на 2019 г., каза Ешенфелдер, а последващите сателити в момента преминават през тестове за изправност в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още