IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX възлага големи надежди на подобрената ракета Falcon 9

Най-новата версия на летателния апарат, наречена Block 5, беше изстреляна в събота от космодрума „Кейп Канаверал“

12:49 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Частната компания на предприемача Илон Мъск SpaceX осъществи успешен старт на подобрената си и най-мощна версия на ракетата носител Falcon 9, предназначена за многократна употреба, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. 

Най-новата версия на летателния апарат, наречена Block 5, беше изстреляна в събота от космодрума „Кейп Канаверал“. Основната й цел е извеждането в орбита на първия бангладешки телекомуникационен спътник „Бангабандху“. 

Сателитът се позиционира в орбита половин час след изстрелването. 

Междувременно минути след старта първата степен на ракетата успя да се приземи успешно върху океанска платформа. 

Компания SpaceX възлага големи надежди на новата версия Block 5 на Falcon 9, която вече има около 100 подобрения за постигането на по-голяма мощ. Ускорителят, чиято задача е да се връща обратно на Земята, е проектиран за многократна употреба и може да бъде използван най-малко 10 пъти. Надеждите на компанията са, че това ще позволи по-чести изстрелвания на по-ниска цена.

Следващата цел на SpaceX и нейния основател ще бъде да се изстреля – вероятно още следващата година, един и същ ускорител два пъти в рамките на 24 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още