IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX завърши успешно първата си редовна мисия за НАСА

Капсулата Dragon върна четирима астронавти на Земята малко преди 3 ч. в неделя

13:00 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Компанията на Илон Мъск SpaceX върна четирима астронавти на Земята в края на първата си редовна мисия с екипаж на Международната космическа станция, затвърждавайки статута си на единствения търговски партньор на НАСА, който до момента е способен да транспортира хора, предава Bloomberg.

Капсулата Dragon на компанията падна в Мексиканския залив, западно от Флорида, малко преди 3 ч. в неделя, става ясно от видео, стриймвано от НАСА и SpaceX. Космически кораб на компанията трябваше да прибере капсулата с астронавтите Майкъл Хопкинс, Шанън Уолкър, Виктор Глоувър и Соичи Ногучи и да ги върне на брега за медицински прегледи.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца слага край на дебютната редова мисия на Space Exploration Technologies въз основа на договор с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е и първият път, в който четирима астронавти посетиха станцията на американски космически кораб, след като програмата за совалки беше прекратена през 2011 г. SpaceX транспортира двама астронавти до станцията и обратно миналата година в тестова мисия, изпреварвайки другия търговски партньор на НАСА, Boeing.

За последното пътуване към дома от космическата станция екипажът потегли с Dragon около 21 ч., като моментът беше избран въз основа на прогнозата за времето на Земята. По време на полета, след навлизането в земната атмосфера, капсулата трябваше да се справя с температури от 1927 градуса по Целзий.

Граничната стража наложи 3-километрова зона за сигурност около мястото на приземяването.

Пътуването в Космоса беше първо за Глоувър, който стана и първият чернокож астронавт, получил задача да остане на Международната космическа станция за едно пълно завъртане. Т. нар. мисия „Екипаж-1“ стартира на 15 ноември със същата рециклирана ракета Falcon 9, която транспортира настоящия контингент от четирима астронавти на НАСА на 23 април. Мисия “Екипаж -2“ използва различна капсула Dragon, наречена Endeavour, която в момента се намира на МКС.

Успешното завръщане на „Екипаж-1“ засилва нарастващата роля на SpaceX в космическите полети с екипаж на НАСА. Компанията беше избрана от космическата агенция на САЩ през април и за създаването на система за кацане на хора на Луната с футуристичния Starship. Изборът се оспорва от други кандидати.

Boeing разработва втори космически апарат за програмата на НАСА за комерсиални полети с екипаж, CST-100 Starliner, който е съпътстван от забавяния и неуспешен тестови полет миналата година без астронавти на борда. Boeing се надява да направи втори тестови полет със Starliner без хора през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още