IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цената на акциите на Apple носи нови главоболия на Уорън Бъфет

Berkshire Hathaway притежава 5,3% от американския технологичен гигант

22:14 | 04.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на цената на акциите на Apple вероятно ще предизвика нови главоболия на Berkshire Hathaway, след като конгломератът преживя най-големия тримесечен спад на своето нетно състояние, предава Ройтерс.

Акциите на Berkshire клас А намалиха стойността си с 5,6% в четвъртък, тъй като Apple, най-голямата ѝ инвестиция в обикновени акции, понижи прогнозата за тримесечните си приходи, след като търсенето в Китай се сви, а по-малко потребители си купиха нови модели iPhone. Вчера цената на книжата на Apple спадна с 10 на сто.

Понижението на цената на акциите на Berkshire oтразява влиянието на Apple върху базираната в Омаха, Небраска, компания, която мери активите минус пасивите и която Бъфет ползва, за да преценява растежа.

Спадът в четвъртък последва спад на цената на акциите през четвъртото тримесечие, който може да струва 8,2% спад на стойността, твърди анализаторът на Keffe Bruyette & Woods Майерс Шийлдс.

Голяма част от достигащите 219 млрд. долара активи на Berkshire към 30 септември, включително Kraft Heinz Co, понесоха двуцифрени спадове през тримесечието, когато S&P 500 и дивидентите се свиха с 13,5%.

Като се има предвид, че Berkshire не е продала никакви акции, стойността на нейния 5,3-процентен дял от Apple е намаляла до около 36 млрд. долара в четвъртък, от 57,6 млрд. долара на 30 септември.

Асистентът на Бъфет не е отговорил на запитванията по имейл за коментар дали вижданията на милиардера по отношение на Apple са се променили.

Много инвеститори смятат Apple за технологична компания, сектор, който Бъфет обикновено избягва. Той я разглежда по-скоро като потребителска компания, отразяваща зависимостта на толкова много хора от техните телефони, а на годишната среща на Berkshire миналия май той обясни, че „ще се радва да види спад в цената на акциите на Apple”, така че да купи още от тях.

Спадът на стойността може да насочи Berkshire към нетна загуба за четвъртото тримесечие, дори и нейните десетки други бизнеси да се представят добре. Това се дължи на счетоводно правило, което изисква Berkshire да отчита загуба от нереализирани инвестиции. Бъфет предупреди инвеститорите да игнорират промените в резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Didkata
преди 5 години
За тоя преждекоментиращ "Император" единствения ми спомен е, че се хвалеше как е отървал от Епъл на 110 долара с нулева печалба. Чичо Уорън е почнал да пазарува при цена 106 долара на акция до към 150 долара, така че е все така напред. Активите на Бъркшир са около 700 милиарда долара. Нивото в тоя "инвеститорски" сайт пада с всеки изминал ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
I
преди 5 години
Не ги разбира технологичните компании Бъфет. Преди ябълките се набута с акции на IBM. А той говори за уникално предимство, водещо почти до монопол, когато избира акции на компании. Пропусна възхода на Гугъл, Амазон и Фейсбук... и се включи късно, като закупи акции на IBM и сега на Apple, на цена нереално по-висока от истинската им стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още