IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на пътуванията по света срина печалбата на Mastercard

Незадоволителните данни от отчета на компанията доведоха до 4% спад на цената на акциите ѝ

16:59 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Тримесечната печалба на Mastercard не успя да изпълни прогнозите на анализаторите, тъй като пандемията на Covid-19 доведе до намаляване на пътуванията по света, както и на свързаните с тях разходи. Новините изпратиха цената на акциите на компанията с 4% надолу, предава Ройтерс.

Пандемията принуди компаниите по света да съкратят милиони служители, което засегна покупателните им възможности. Ударът, който понесоха пътуванията по въздух, също се отрази на трансграничните обеми на картовите трансакции.

Mastercard отчете 36% спад на трансграничните обеми в местна валута за тримесечието. Брутната стойност на обработените трансакции в долари нарасна с 1% до 1,6 трлн. долара.

Трансграничните обеми са продължили да спадат и след края на тримесечието, в първите три седмици на октомври, а сривът вече е над 30%.

„Наблюдаваме окуражаващ напредък на траекторията на вътрешните разходи, докато разходите по време на път остават предизвикателство“, коментира главният изпълнителен директор Аджей Банга.

В петък American Express предупреди, че разходите за бизнес пътувания няма да поемат нагоре преди началото на 2022 г. Компанията разкри това, след като отчете слаба тримесечна печалба заради малките разходи за пътувания и развлечения от потребителите на нейните карти.

През последното тримесечие общите оперативни разходи на Mastercard спаднаха с 4% до 1,7 млрд. долара.

Нетната печалба се срина с 28% до 1,5 млрд. долара, или 1,51 долара на акция, за третото тримесечие, завършило на 30 септември. Като се изключат някои елементи, печалбата е 1,60 долара на акция. Тя се разминава с прогнозата на Wall Street за 1,66 долара, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още