IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify привлече повече абонати от очакваното през третото тримесечие

Приходите на компанията растат с възстановяването на рекламата

17:57 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Spotify Technology надмина прогнозите на Wall Street за приходите за третото тримесечие, след като компанията за музикален стрийминг отчете 19% годишен ръст на броя на плащащите за нейната премиум услуга абонати, подкрепен от търсенето в Европа и Северна Америка, предава Ройтерс.

Премиум абонатите, които носят по-голямата част от приходите на компанията, са достигнали 172 млн. души, малко над очакваните от анализаторите 171,7 млн.

Общите месечно активни потребители са се увеличили с 19% на годишна база до 381 млн.

Spotify печели от абонаменти и от пускането на реклами на потребителите, които не си плащат. Приходите от реклами, които пострадаха в разгара на пандемията, са нараснали със 75% през тримесечието спрямо същия период на миналата година до 323 млн. евро. Компанията планира да наеме стотици служители, за да подкрепи допълнително рекламните си продажби.

Общите приходи на компанията са се увеличили с 27 на сто до 2,50 млрд. евро на годишна база, над прогнозата на анализаторите за 2,45 млрд. евро по данни на Refinitiv.

Около 40% от премиум абонатите на Spotify са базирани в Европа, а 29% - в Съединените щати.

Компанията инвестира активно и в бизнеса си с подкасти, за да се конкурира с този на Apple, а през април пусна платена абонаментна платформа за подкастъри в Съединените щати.

В момента Spotify има 3,2 млн. подкаста в платформата си спрямо 2,9 млн. в края на второто тримесечие.

„Въпреки че сме непреклонни в усилията си да бъдем най-голямата аудио платформа в света, все още сме в началото и тъкмо започваме“, коментира главният изпълнителен директор Даниел Ек.

Spotify очаква приходите ѝ за четвъртото тримесечие да са в диапазона от 2,54 млрд. евро до 2,68 млрд. евро, а премиум абонатите между 177 млн. и 181 млн. Средната прогноза на анализаторите е за 2,62 млрд. евро приходи и 180 млн. абонати.

Компанията отчете 2 млн. евро нетна печалба за тримесечието спрямо загуба от 101 млн. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още