IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спука ли се NFT балонът?

Еуфорията стихна бързо и то само за няколко месеца

15:30 | 20.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спука ли се NFT балонът вече?

Незаменимите токени (NFT) направиха фурор в света на изкуството по-рано тази година. Става дума за тип дигитален актив, който може да покаже, че някой е собственик на уникален виртуален обект, като онлайн картина или видео, пише CNBC.

През март базираният в Южна Каролина графичен дизайнер Beeple, чието истинско име е Майк Уинкълман, продаде NTF за рекордните 69 млн. долара на търг на Christie’s. Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter, продаде първия си туит като NFT за 2,9 млн. долара по-рано същия месец.

Наскоро рядък дигитален аватар, известен като CryptoPunk, беше продаден от Sotheby’s за над 11,7 млн. долара. Общите продажби на NFT достигнаха впечатляващите 2 млрд. долара през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Nonfungible – уебсайт, който следи пазара.

Но нови данни показват, че еуфорията около NFT отслабва. Общите продажби са се свили спрямо седемдневния пик от 176 млн. долара, достигнат на 9 май, до едва 8,6 млрд. долара на 15 юни, според информация от Nonfungible. Това означава, че сега обемите са близо до тези, които наблюдавахме в началото на 2021 г.

Междувременно цените на големи NFT-та изглежда спадат. CryptoPunks, един от най-популярните NFT проекти, спадна от средна седмична цена от 99 720 долара в началото на май до 50 840 долара в края на юни. Онлайн магазинът SuperRare за дигитални произведения на изкуството отбелязва, че има среден спад на цените от рекордните 31 778 долара до 5342 долара през същия период.

Една от основните причини за значителния срив на NFT пазара е бързият скок и бързият спад на продажбите на нови крипто колекционерски обекти, наречени MeetBits – създадени от авторите на CryptoPunks, твърди главният оперативен директор на Nonfungible Готие Зюпингер.

„Въпросът е, че всеки път, в който забележите толкова бързо засилване на някоя тенденция, ще видите същото отслабване, което стои зад пазарната стабилизация“, коментира той пред CNBC.

Геоф Ослър, главен изпълнителен директор и съосновател на NFT приложението S!NG, твърди, че манията по дигиталните колекционерски обекти вероятно е била свързана с нарасналото търсене заради състоянието, натрупано от нарастващите цени на криптовалутите, а сега пазарът изглежда се успокоява заедно със спада на пазара на криптовалути.

Какво предстои за NFT пазара?

NFT поддръжниците не смятат скорошното забавяне за края на всичко.

„Високият клас NFT-та се продават за милиони долари, а това е сигурен сигнал, че пазарът се отнася с тях като със спекулативни активи“, коментира Надя Иванова, главен оперативен директор в L’Atelier, компания за проучвания, свързана с BNP Paribas. “А по дефиниция пазарите за спекулативни активи са нестабилни и могат да пресъхнат“.

„Големият въпрос за NFT е тяхната дългосрочна стойност, която ние вярваме, че вероятно е значителна“, допълва Иванова. „С напредването на технологията за добавена и виртуална реалност нормалните хора ще прекарват все повече време, а следователно ще харчат и повече пари, във виртуална среда“.

Важно е да отбележим, че от години се говори за добавена и виртуална реалност, а компании от Facebook до Microsoft заложиха на тази област. Но тези технологии все още не са масово използвани.

Представители на крипто пазара твърдят, че NFT могат да играят роля в разработването на потапящи виртуални светове.

Според Ослър в следващите месеци може да чуем повече за NFT от музикалната индустрия. Звезди като Kings of Leon и Стив Аоки например също се впуснаха в тази нова лудост.

NFT феноменът обаче трябва да реши няколко важни въпроса преди да се превърне в разпространен метод за доказване на собственост върху оригиално дигитално съдържание. Интелектуалната собственост е големият въпрос. Много артисти и създатели на съдържание се оплакват, че техни творби са били откраднати и продадени като NFT онлайн.

Ослър твърди, че е важно да бъдат добавени правни защити „директно към NFT”, а потребителите да получават правна помощ, ако нещо се обърка.

Зюпингер очаква, че ще има „още и още обещаващи проекти в следващите няколко месеци и години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не... няма, безплатен е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Въздуха си има цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
metalbig
преди 2 години
Пари срещу въздух. Крайно време беше някой да се усети. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още