IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square плаща 29 млрд. долара за австралийската Afterpay

Компанията на Джак Дорси отчете над 143% скок на общите си нетни приходи за второто тримесечие

09:52 | 02.08.21 г.
<p>
	Лидерът на Square Джак Дорси.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Лидерът на Square Джак Дорси. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Square, компанията за разплащания на съоснователя на Twitter Джак Дорси, ще придобие пионера в сферата на услугите „купи сега, плати по-късно“ Afterpay за 29 млрд. долара, създавайки глобален гигант в областта на трансакциите, предава Ройтерс.

Придобиването подчертава популярността на един бизнес модел, който увеличи потребителските кредити, като начислява на търговците такса за предлагане на малки заеми на места за продажба, които купувачите погасяват на безлихвени вноски, заобикаляйки кредитните проверки.

Споразумението е свързано със значителен ръст на цената на акциите на Afterpay, чиито книжа се търгуваха за под 10 австралийски долара в началото на 2020 г., а след това записаха скок по време на пандемията, когато хората се насочиха бързо към онлайн пазаруването.

Сделката, която е изцяло в акции, оценява книжата на 126,12 австралийски долара за брой (92,65 щатски долара), разкриха компаниите в общо изявление.

„Придобиването на Afterpay е момент на доказване на концепцията за „купи сега, плати по-късно“, като валидира индустрията и създава значителен нов конкурент на Affirm Holdings, PayPal Holdings и Klarna”, коментират анализаторите от Truist Securities. “Очакваме Square да инвестира значително в интегрирането на Afterpay и да ускори органичния ръст на приходите“.

„Ще изградим нашия бизнес, така че да направим финансовата система по-справедлива, по-достъпна и по-включваща, а Afterpay е изградила доверена марка, която отговаря на тези принципи“, коментира Дорси.

„Заедно можем по-добре да свържем нашите... екосистеми, за да предложим още по-добри продукти и услуги на търговците и потребителите“, допълва той.

Основателите на Afterpay твърдят, че сделката е „важно признание за австралийския технологичен сектор", докато местните иновации продължават да се споделят по-широко по света.

За Afterpay сделката със Square ѝ носи голяма база от потребители на основния пазар, към който се насочва компанията – Съединените щати. Фискалните приходи от продажби на австралийската компания в САЩ се увеличиха почти тройно до 11,1 млрд. австралийски долара при постоянни валути.

Преговорите между двете компании са започнали преди повече от две години, а Square е била уверена, че няма конкурентна оферта, твърди източник, запознат със сделката.

Междувременно Square отчете над 143% скок на общите си нетни приходи за второто тримесечие.

Компанията обяви, че нетните ѝ приходи за последното тримесечие, което приключи през юни, са достигнали 4,68 млрд. долара, спрямо 1,92 млрд. долара година по-рано. Анализаторите очакваха 5,03 млрд. долара.

Компанията отчете нетна печалба от 204 млн. долара за второто тримесечие, или 40 цента на акция, след като обяви загуба от 11,5 млн. долара, или 3 цента на акция, година по-рано. На коригирана база Square е спечелила по 66 цента на акция, спрямо 18 цента на акция преди година и над консенсусната прогноза за 31 цента на акция според FactSet.

Компанията е записала 2,72 млрд. долара приходи от биткойн, но разходите ѝ за криптовалутата са достигнали 2,67 млрд. долара през тримесечието.

Square разкри още, че през юни е имала 40 млн. месечно активни потребители на Cash App.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още