IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square получи лиценз за купуване и продаване на биткойни в Ню Йорк

Щатът има по затегната регулация на търговията с виртуални валути

10:29 | 19.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за разплащания Square, основана от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, е получила лиценз да предлага на живеещите в Ню Йорк възможността да купуват и продават биткойни през нейното приложение Cash App, обяви компанията в понеделник, предава Ройтерс.

Това прави Square деветата фирма, която получава т.нар. “BitLicense” от Нюйоркския държавен департамент по финансови услуги.

За да гарантира лиценза регулаторът е направил сложна проверка на приложението на Square, като включително е разгледал неговите политики срещу пране на пари, измами и практиките, свързани с киберсигурността, обяви той.

Square притежава и лиценз от същия регулатор за парични трансфери.

Ню Йорк е смятан за един от най-строгите щати по отношение на компаниите за криптовалути още от юни 2015 г., когато започна да изисква фирмите за виртуални валути, които правят бизнес на негова територия, да получат лиценз да държи средствата на клиентите и да заменя виртуална валута за долари и други обичайни валути.

Базираната в Сан Франциско компания, известна с това, че продава устройство, което позволява на малките фирми да приемат лесно разплащания с кредитни карти, първо е позволила покупката на биткойни през приложението ѝ в други щати още през януари.

Дорси, който е главен изпълнителен директор на Square и Twitter, е един от най-големите ентусиасти по отношение на биткойна в технологичния свят.

На конференция миналия месец той заяви, че се надява биткойнът да се превърне в “основната” интернет валута. “Аз съм огромен фен”, обясни той.

Дорси обясни, че решението за лиценза ще позволи на потребителите да купуват и продават биткойни в приложението на Square - Cash App, а това е “доста спорен ход вътре в компанията” и остава източник на вътрешно напрежение.

Square е генерирала приходи за 34,1 млн. долара от предлагане на биткойн през първото тримесечие на тази година, но разходите за биткойна ѝ бяха 33,9 млн. долара, сочи писмо на акционерите от май.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още