IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана ли квантовият компютър като човешкия мозък

Изкуственият интелект с математически и статистически технологии съществува от десетилетия, коментират Богдан Драгански и Богомил Пешев

17:16 | 11.02.20 г.
Стана ли квантовият компютър като човешкия мозък

Механизмът на човешката памет има безброй набор от биохимични процеси, които се случват вътре в клетката. Впечатляващо е свойството на клетките, които помагат на паметта да узрее в мозъка. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

"Паметта има филтър, който отсява информацията, която може да има последващ ефект върху поведението ни. По-силна е емоционално наситената информация и има много по-голяма вероятност тя да премине през този филтър. Процесът се нарича консолидиране", посочи той.

По думите му има по-голяма вероятност човек да запомни нещата, които са абсолютно нови за него.

"Паметта е много подлежаща на деформация. Хората с голяма автобиографична памет са по-податливи на деформация на техните спомени", коментира Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана.

Той напомни, че през последните години изкуственият интелект стана модерен.

“Все пак това са математически и статистически технологии, които съществуват от десетилетия – нищо ново под слънцето. Сега всичко това се опакова. Това, което наподобява на човешкия мозък, е квантовият компютър", посочи неврологът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още