IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът на IT експертите в България е по-висок от колегите им в Германия

Икономиката ни трябва да се цифровизира и всяка компания трябва да мине през процес на дигитализация, препоръча Доброслав Димитров

17:57 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В софтуерната индустрия не достигат кадри, но това важи и за други индустрии. Различното при нас е, че това, което правим, е с изключително висока добавена стойност. Неслучайно заплатите в сектора постоянно са три пъти и половина по-високи от средната заплата за България. Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

"Хората от IT индустрията в България имат по-висок стандарт на живот спрямо колегите им във Великобритания или Германия", посочи той и заяви, че средната брутна заплата в сектора е над 3 хил. лева и прогнозира, че тя ще продължи да расте.

По думите му към момента 30 хиляди IT специалисти са заетите в софтуерната индустрия.

„На европейско ниво в момента има над 1 милион незаети IT работни места“, каза Доброслав Димитров.

Според него не IT индустрията има проблем с кадрите, а цялата икономика на България страда от тяхната липса.  „Цялата икономика трябва да се цифровизира. За да се случи това, във всяка една компания трябва да има процес на дигитализация“, препоръча председателят на Българската асоциация на софтуерните компании.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още