IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпите в Европа са набрали рекордно финансиране от началото на 2019 г.

Сумата е достигнала 34,3 млрд. долара, след 24,6 млрд. през 2018 г. и 22,6 млрд. през 2017 г.

12:02 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските стартъпи са набрали рекордно финансиране от началото на годината досега. Общо 34,3 млрд. долара рисков капитал са се влели в развиващия се технологичен сектор на континента за този период, пише CNBC.

Това сочи доклад на базираната в Лондон компания за рисков капитал Atomico, която твърди, че огромната сума е постигната благодарение на рекорден брой мега кръгове – инвестиции от 100 млн. долара и повече, които представляват около 40% от сделките.

"Способността на водещите европейски компании да привличат мега кръгове на финансиране е една от ключовите промени, които виждаме като цяло по отношение на капитала, инвестиран в европейски технологии“, твърди Том Вимайър, партньор в Atomico.

През 2018 г. общо 24,6 млрд. долара бяха инвестирани в технологичната индустрия в региона, а през предходната година секторът привлече 22,6 млрд. долара финансиране, сочат данни, събрани от Dealroom за Atomico.

Тази година станахме свидетели на няколко сделки между хедж фондове и стартъпи на континента. През май британското приложение за поръчки на храна Deliveroo набра 575 млн. долара в рамките на кръг, воден от Amazon. От своя страна, компанията за технологии в здравеопазването Babylon набра 550 млн. долара, след като беше подкрепена от саудитския държавен фонд през август.

Но проучването показва и проблемите с равенството между половете в технологичната индустрия. Atomico, която е провела проучване сред 1200 основатели на компании, твърди, че 92% от средствата, инвестирани в европейски стартъпи, са отишли в компании, които са основани само от мъже. Този показател почти не се е изменил спрямо миналата година и показва, че почти нищо не се е променило, когато става дума за жени предприемачи в технологиите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още