Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Стартъпите в САЩ вече са съкратили 4000 души заради кризата

Доста компании прибягват и до пускането на служителите си в отпуск

Стартъпите в САЩ вече са съкратили 4000 души заради кризата

Снимка: Pixabay

Стартъпите в Съединените щати са премахнали близо 4000 работни места този месец на фона на задълбочаването на кризата с коронавируса, която засегна бизнеса в страната, пише CNBC.

Съкращенията, обобщени от CNBC на база няколко статии в медиите, включват над 3800 души от над 40 компании, опериращи в сектори като транспорта, хотелиерството, доставките на храни и изкуствен интелект. Всички тези фирми са с централи в страната, включително в Калифорния, Остин, Бостън и Портланд. Заедно компаниите са набрали близо 15 млрд. долара, сочат данни на Crunchbase.

Освобождаването на позиции подсказва колко голям е обхватът на кризата, както и как някога бързо развиващите се бизнеси в Силициевата долина и отвъд нея не са защитени от проблеми.

Вчера председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и републиканецът Ру Кана призоваха ръководството на министерството на финансите и администрацията, отговаряща за малкия бизнес, да направят така, че стартъпите да могат да получават средства от федералното правителство, насочени към малките фирми.

Съкращенията в стартъпите се случват, докато на пазара се наблюдава много по-голямо освобождаване на служители. Над 3 млн. американци са подали молби за безработни преди две седмици, а броят е над рекордните нива от минали икономически кризи. Хората, чиято работа изисква интеракции на живо, са засегнати особено силно, като туристическата и ресторантьорската индустрия.

Още по темата

Дори и компаниите, които могат да работят от дистанция, не са напълно защитени. Стартъпът за доставки на храна Foodsby в Минеаполис заяви, че е бил принуден да направи значителни съкращения на служители заради страдащия ресторантьорски сектор, сочи изявление. Фирмата не разкрива колко души е освободила. Foodsby имаше над 150 служители през февруари според данни от LinkedIn.

След период на силни инвестиции някои компании за рисков капитал подказват, че е време да намалят темпа на работа, защото здравната криза води до икономически спад. Sequoia Capital предупреди компаниите от своето портфолио по-рано този месец да се подготвят за големи промени. Някои компании се насочиха към съкращения или изцяло спряха работа след спада на финансирането.

В допълнение към съкращенията някои фирми твърдят, че са пуснали в отпуск своите служители или са в изчакване. Платформата за намиране на работа ZipRecruter например даде отпуск на 49 души от над 400, които освободи, писа Business Insider.

Компанията за гъвкави работни места Knotel даде отпуск на 68 от служителите си, но съкрати 127 души, потвърждава говоеител на компанията.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2407   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Epic Games, Spotify и сие създават алианс за натиск върху магазините за приложения