IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Возняк: Надявам се биткойн да стане единна световна валута

Съоснователят на Apple подкрепя идеята на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси

21:47 | 05.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси наскоро заяви, че вярва, че биткойнът ще стане единна световна валута – нещо, което съоснователят на Apple Стив Возняк се надява, че ще се случи, пише CNBC.

"Съгласен съм с това, което Джак Дорси казва, не че непременно вярвам, че ще се случи, а защото искам да стане по този начин“, обясни Возняк.

Съоснователят на Apple купи биткойни, когато цената им беше 700 долара, с 6700 долара по-малко от стойността на криптовалутата в понеделник според данни на CoinDesk.

Наскоро той продаде всичките си биткойни, без един, посочвайки, че е искал просто да експериментира с технологията, а не да бъде инвеститор.

Возняк притежава и две други криптовалути, свързани с блокчейн платформата етериум.

Въпреки че Возняк твърди, че макар и да не вярва на това, което Дорси прогнозира, той все пак нарича биткойна „чист“.
Според Возняк „биткойнът е математически дефиниран... той е чист и няма човек, няма компания, която да го движи и расте, и расте.... и оцелява“.

За разлика от традиционните валути, като щатския долар, криптовалутата не се издава от централен орган. Зад нея стои сложна математическа и криптографска основа на блокчейна. Биткойн мрежата се поддържа от множество играчи, ето защо често е наричана децентрализирана.

Возняк основава Apple заедно със Стив Джобс през 1976 г. и стои зад пускането на първия персонален компютър на компанията.

Има над 1000 криптовалути в света в момента, но Возняк твърди, че биткойнът е единствената, която остава „чиста“, защото другите са се отказали от някои от аспектите, които правят биткойна такъв, какъвто е, като децентрализацията например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още