Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Страхувате се, че роботите ще ви вземат работата? Подгответе се за нова!

Един главен изпълнителен директор твърди, че всеки трябва да помисли за себе си и да започне да се готви от днес

Страхувате се, че роботите ще ви вземат работата? Подгответе се за нова!

Снимка: Архив Ройтерс

Надпреварата за създаването на технология за роботи и изкуствен интелект, която да промени начина, по който работим и живеем, доминира в безброй индустрии, пише CNBC.

Но хаосът и напредъкът, които тези революционни технологии носят, ще засегнат големи части от икономиката: работни места, банковата система, транспортната индустрия. Всичко това предизвиква известни страхове.

Преди време председателят на Alibaba Джак Ма предупреди обществото, че могат да го очакват десетилетия, изпълнени с проблеми, благодарение на новите технологии.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск твърди, че хората трябва да се „слеят“ с машините, за да се получи нещо като киборг. Само така човекът ще може да бъде адекватен на всичко, което предстои.

Но обръщайки гръб на лудите предсказания за бъдещето, един главен изпълнителен директор смята, че има отговор на един от най-големите въпроси днес: дали роботите ще вземат работните ни места.

Още по темата

Изпълнителният директор на VaynerMedia Гари Вайнерчук коментира, че тези, които работят на места, на които могат да бъдат изместени от роботи, трябва да започнат да се учат на нещо ново в дигиталния свят.

"Роботите, които вземат работни места, са проблем за хората, които работят неща, които роботите могат да отнемат. Хората винаги са губили работа“, посочва още той.

По думите му той „не се чувства зле“ за хора като шофьорите на камиони, които не правят сериозни стъпки, за да се адаптират.

"Шофьорите знаят от 20 години, че има голям шанс камионите да започнат да се карат сами. Тези хора могат по четири часа на ден да се обучават в други неща“, коментира експертът.

Според него, ако изберат да „заровят глава в пясъка“, ще са в губеща позиция.

Изпълнителният директор говори не само за променящия се пазар от гледна точка на заетостта, но за това, което ще донесат роботите като цяло.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Toshiba отрича да води преговори за продажба на компютърния ѝ бизнес