IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхувате се, че роботите ще ви вземат работата? Подгответе се за нова!

Един главен изпълнителен директор твърди, че всеки трябва да помисли за себе си и да започне да се готви от днес

18:31 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Надпреварата за създаването на технология за роботи и изкуствен интелект, която да промени начина, по който работим и живеем, доминира в безброй индустрии, пише CNBC.

Но хаосът и напредъкът, които тези революционни технологии носят, ще засегнат големи части от икономиката: работни места, банковата система, транспортната индустрия. Всичко това предизвиква известни страхове.

Преди време председателят на Alibaba Джак Ма предупреди обществото, че могат да го очакват десетилетия, изпълнени с проблеми, благодарение на новите технологии.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск твърди, че хората трябва да се „слеят“ с машините, за да се получи нещо като киборг. Само така човекът ще може да бъде адекватен на всичко, което предстои.

Но обръщайки гръб на лудите предсказания за бъдещето, един главен изпълнителен директор смята, че има отговор на един от най-големите въпроси днес: дали роботите ще вземат работните ни места.

Изпълнителният директор на VaynerMedia Гари Вайнерчук коментира, че тези, които работят на места, на които могат да бъдат изместени от роботи, трябва да започнат да се учат на нещо ново в дигиталния свят.

"Роботите, които вземат работни места, са проблем за хората, които работят неща, които роботите могат да отнемат. Хората винаги са губили работа“, посочва още той.

По думите му той „не се чувства зле“ за хора като шофьорите на камиони, които не правят сериозни стъпки, за да се адаптират.

"Шофьорите знаят от 20 години, че има голям шанс камионите да започнат да се карат сами. Тези хора могат по четири часа на ден да се обучават в други неща“, коментира експертът.

Според него, ако изберат да „заровят глава в пясъка“, ще са в губеща позиция.

Изпълнителният директор говори не само за променящия се пазар от гледна точка на заетостта, но за това, което ще донесат роботите като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още