IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС са продали високотехнологична продукция за 311 млрд. евро

Фармацевтичният сектор е първенецът по продадена високотехнологична продукция, сочат данните на Евростат

10:46 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 година страните от ЕС са продали високотехнологична продукция на стойност 311 млрд. евро, показват публикувани в сряда данни на Евростат. Спрямо 2019 година има спад от 7%, но тенденцията от 2020 година насам е за годишен ръст от средно 2,9 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Данните показват, че през миналата година фармацевтичният сектор е първенецът по продадена високотехнологична продукция - на обща стойност 97 млрд. евро. Това е и една от малкото области, където има ръст на продадената продукция, става ясно още от статистиката.

Следват телекомуникациите (67 млрд. евро), научните среди (55 млрд. евро) и аерокосмическата индустрия (36 млрд. евро).

В периода 2010 - 2020 година фармацевтичният сектор записва най-големия средногодишен ръст (почти 12%). За сравнение при производството на компютри и офистехника , както и в сектора на комуникациите продадената продукция бележи средногодишен спад - съответно с 0,7% и 1,3%.

През 2020 година страните от ЕС са внесли високотехнологична продукция от трети страни на стойност 345 млрд. евро, като основен доставчик е Китай (36%), следван от САЩ (19%, Виетнам и Швейцария. Основно вносът е на телекомуникационни стоки. САЩ е основен доставчик на аерокосмическа продукция, а Швейцария - на фармацевтични стоки.

26% от износа към трети страни на ЕС на високотехнологична продукция на са насочени към САЩ. Сред основните търговски партньори в този сектор са още Китай (12%) и Великобритания (10%).

През миналата година основният износ в тази продуктова група представляват фармацевтичните продукти (за 100 млрд. евро), като основните пазари са САЩ, Швейцария и Япония. Страните от общността изнасят телекомуникационна продукция за Китай, Великобритания и Русия, сочат още данните на Евростат.

Най-голям е търговският дисбаланс при търговията с високотехнологични стоки с Китай.

eurostat2 eurostat2

Източинк: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още