Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Страните от ЕС са продали високотехнологична продукция за 311 млрд. евро

Фармацевтичният сектор е първенецът по продадена високотехнологична продукция, сочат данните на Евростат

Страните от ЕС са продали високотехнологична продукция за 311 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 година страните от ЕС са продали високотехнологична продукция на стойност 311 млрд. евро, показват публикувани в сряда данни на Евростат. Спрямо 2019 година има спад от 7%, но тенденцията от 2020 година насам е за годишен ръст от средно 2,9 на сто.

Източник: Евростат

Данните показват, че през миналата година фармацевтичният сектор е първенецът по продадена високотехнологична продукция - на обща стойност 97 млрд. евро. Това е и една от малкото области, където има ръст на продадената продукция, става ясно още от статистиката.

Следват телекомуникациите (67 млрд. евро), научните среди (55 млрд. евро) и аерокосмическата индустрия (36 млрд. евро).

В периода 2010 - 2020 година фармацевтичният сектор записва най-големия средногодишен ръст (почти 12%). За сравнение при производството на компютри и офистехника , както и в сектора на комуникациите продадената продукция бележи средногодишен спад - съответно с 0,7% и 1,3%.

През 2020 година страните от ЕС са внесли високотехнологична продукция от трети страни на стойност 345 млрд. евро, като основен доставчик е Китай (36%), следван от САЩ (19%, Виетнам и Швейцария. Основно вносът е на телекомуникационни стоки. САЩ е основен доставчик на аерокосмическа продукция, а Швейцария - на фармацевтични стоки.

26% от износа към трети страни на ЕС на високотехнологична продукция на са насочени към САЩ. Сред основните търговски партньори в този сектор са още Китай (12%) и Великобритания (10%).

През миналата година основният износ в тази продуктова група представляват фармацевтичните продукти (за 100 млрд. евро), като основните пазари са САЩ, Швейцария и Япония. Страните от общността изнасят телекомуникационна продукция за Китай, Великобритания и Русия, сочат още данните на Евростат.

Най-голям е търговският дисбаланс при търговията с високотехнологични стоки с Китай.

Източинк: Евростат

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Spotify привлече повече абонати от очакваното през третото тримесечие