IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията на Джини Ромети тласка нагоре резултатите на IBM

Компанията променя фокуса си, насочвайки се към високомаржови дейности

13:20 | 19.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) отчете печалба и приходи за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Това се случи, тъй като компанията е спечелила от растежа на високомаржовите ѝ бизнеси, включително киберсигурността и облачните услуги, предава Ройтерс.

По ръководството на главния изпълнителен директор Джини Ромети IBM се фокусира върху редица нови технологии, вариращи от изкуствен интелект до облачни услуги, докато се опитва да компенсира слабостта в традиционния си бизнес с продажби на хардуер и софтуер.

Новите ѝ начинания, които са разпръснати в различни подразделения, са свързани в нещо, което компанията нарича „стратегически императиви“.

Приходите от тези бизнеси са нараснали с 15 на сто до 10,1 млрд. долара през второто тримесечие, носейки над половината от общите приходи на компанията.

Главният финансов директор на IBM Джеймс Кавана заяви, че инвестициите в препозиционирането на компанията се отплащат.

"Ускоряваме нашия растеж, наистина капитализираме тези развиващи се области с висока стойност“, коментира той пред Ройерс.

Общите приходи са нараснали с 4 на сто до 20 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 19,85 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Всъщност приходите са нараснали за трето поредно тримесечие, след като шест години бяха на червено.

Маржът на оперативната печалба за тримесечието е 46,5%, след като се понижи от 47,1%.

Нетната печалба се е увеличила до 2,4 млрд. долара, или 2,61 долара на акция, през тримесечието, което завърши на 30 юни. За сравнение година по-рано сумата е била 2,33 млрд. долара, или 2,48 долара на акция.

Като се изключат някои елементи IBM е спечелила по 3,08 долара на акция, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 3,04 долара на акция.

Книжата на компанията повишиха стойността си с 2,5% до 148,13 долара по време на следборсовата търговия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още