IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сундар Пичай иска ЕС и САЩ да подходят еднакво към изкуствения интелект

Той смята, че нужна координация в регулацията на тази технологична област

16:18 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Michael Short/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Alphabet призова Съединените щати и Европейския съюз да координират регулаторния си подход към изкуствения интелект, като нарече това „критично“, пише Bloomberg.

В една от редките си публични изяви в Брюксел на събитие на европейския мозъчен тръст Bruegel Сундар Пичай, който е и главен изпълнителен директор на Google, коментира, че в ума му „няма съмнение дали изкуственият интелект трябва да бъде регулиран“, но „не трябва да започваме от нулата“ с изцяло нови правила в някои от случаите.

Пичай направи коментара само седмици преди ЕС да представи своя план за регулация на технологията, която би могла да включва нови правно обвързващи изисквания към разработчиците на изкуствен интелект във „високорискови сектори“, като здравеопазването и транспорта, сочи ранна версия на документа, разгледана от Bloomberg. Новите правила могат да изискват от компаниите да бъдат по-прозрачни по отношение на това как изграждат системите си.

Докато е в Брюксел Пичай трябва да се срещне с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, която е отговорна за 8-те млрд. евро глоби, наложени на Google. Освен конкуренцията, тя съблюдава и дигиталните политики на блока, включително плановете за регулация на изкуствения интелект.

Alphabet, от своя страна, от години се бори със силния регулаторен натиск в Европа. Гигантът оспорва глобите на ЕС и се противи на регулацията на платформите, подета от Брюксел в последните няколко години.

Лидерът на Google предпазливо приветства плановете за налагането на правила, които да имат „пропорционален подход, балансиращ потенциалните вреди със социалните възможности“.

Лицевото разпознаване и deep fake технологията за манипулиране на аудио и видео файлове са двете области, в които изкуственият интелект може да бъде ползван в негативен план, а компаниите имат отговорността да се справят с това, твърди Пичай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още