IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се нуждае от нови правила за мощните технологични компании

Според организатора на Web Summit технологичните гиганти като Google и Facebook приличат на монополисти

17:08 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Технологичните компании като Google и Facebook приличат на монополисти и се нуждаят от нови правила, заяви организаторът на едно от най-големите технологични изложения в света.

Пади Косгрейв, чийто годишен Web Summit се провежда в Лисабон тази седмица, се присъединява към растящия брой призиви за по-строги регулации на големите технологични компании, особено след новините, че Русия може да е манипулирала последните избори в САЩ с политически обяви във Facebook.

В интервю за Ройтерс той казва, че последните инициативи на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер може да доведат до сериозни промени за големите технологични компании и да помогнат да се изравнят възможностите в сектора, който има дълбоко влияние върху обществата.

Вестагер, която ще говори на Web Summit във вторник, наложи огромни глоби заради избягване на данъци и нелоялна конкуренция върху големи технологични компании, включително Apple, Google и Amazon, през последните години.

„От икономическа гледна точка тези [компании] изглежда спадат към класическата дефиниция за монопол“, казва Косгрейв.

„Ако тя (Вестагер - б.ред.) успее, вероятно ще установи стандарти за останалата част на света и ще наложи фундаментални промени в начина, по който се третират най-големите и най-печелившите компании в историята на света. Това променя средата за „игра“ на всички останали компании“, посочва той.

Според Косгрейв мнозина възприемат новите технологии само като положителни, но те често „могат да бъдат невероятно разрушителни“.

Той твърди, че нуждата от нови правила е подобна на тази при по-стари технологични промени, например изобретяването на автомобила.

„Имахме операционна система, която въпреки някои модификации всяко десетилетие, работеше през последните 200 години“, казва Косгрейв.

„И след това изведнъж човек трябваше да е наивен или да си зарови главата в пясъка, за да не осъзнае, че самата тъкан на нашето общество, със сигурност западното общество, сякаш се изтегля и разтяга в странни посоки. Мисля, че се нуждаем от... нова операционна система“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още