IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Шанхай замрази активите на председателя на LeEco

Китайската компания се сблъска със сериозни финансови проблеми през последните месеци

18:22 | 04.07.17 г.
<p>
	Дзя Юентин.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дзя Юентин. Снимка: Архив Ройтерс

Съд в Шанхай замрази личните активи на Дзя Юентин, съосновател и председател на китайската технологична компания LeEco, и на неговата съпруга Ган Уей, пише Mobile World Live, позовавайки се на информация от China Daily.

Висшият шанхайски народен съд миналата седмица е замразил активите на двойката, както и тези на двете компании, които са ангажирани с производството на смартфоните. Общата стойност на замразените активи възлиза на 183 млн. долара, писа Tencent News.

Според BBC News решението на съда идва след като бързо развиващата се компания не е успяла да плати дължимите лихви по заеми, взети за финансиране на амбициозната си експанзия на пазара на смартфони.

След проблемите на компанията през последните шест месеца Дзя се оттегли от поста главен изпълнителен директор на LeEco през май, но остана на председателското място.

За да набере финансиране, LeEco обяви през януари, че планира да продаде миноритарен дял от трите си бизнеса на компанията Sunac China Holding. Целта беше да събере 15,04 млрд. юана. Други китайски инвеститори ще я подпомогнат с допълнителни 1,8 млрд. юана, което ще повиши финансирането на LeEco до 16,8 млрд. юана.

През ноември 2016 г. Дзя призна, че компанията, която се насочи агресивно към смартфоните, умните телевизори и електромобилите, расте „прекалено бързо“, а капиталът и ресурсите не отговарят на всичко това. Месец по-късно LeEco обяви, че планира да преструктурира своя бизнес, след като акциите на фирмата спряха да се търгуват на борсата в Шънджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още