IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебни дела могат да забавят сливането на Tesla и SolarCity

Не е ясно дали случващото се ще отложи гласуването на сделката от акционерите на Tesla

14:21 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Tesla Motors обяви, че нейното предложение за сливане със SolarCity за 2,3 млрд. долара може да се забави заради съдебни дела, свързани с акционерите. Случващото се носи нови несигурности за компанията за поставяне на соларни панели, която продава активи и съкращава разходи, за да може сделката да бъде финализирана, пише Wall Street Journal.

Четирите дела са заведени този месец от две физически лица и от два пенсионни фонда, според които членовете на борда на Tesla не са спазили задълженията си, свързани с предложеното сливане, и вътрешни хора биха се облагодетелствали неоснователно от сливането на фирмите, сочат документи, подадени до регулаторите.

Председателят на SolarCity Илон Мъск е и главен изпълнителен директор на Tesla. Той притежава около 20% от акциите на двете компании. Говорителката на SolarCity отказва да коментира въпроса.

Не е ясно дали делата ще отложат планираното за тази седмица гласуване от страна на акционерите на Tesla на сливането. Ищците са Arkansas Teacher Retirement System, City of Riviera Beach Police Pension Fund, Елън Празинос и П. Евънс Стивънс.

"Само защото някой използва съдебни спорове, за да забави придобиването, това не означава, че ще успее“, коментира Tesla.

Забавянето ще създаде още допълнителни занимания на Tesla в момент, в който тя е изправена пред едно от най-големите си предизвикателства – изкарването на пазара на масов модел електромобил, който нарича Model 3. Големият интерес към струващия 35 хил. долара седан накара Мъск да изтегли целта за 500 хил. продадени превозни средства от 2020 г. до 2018 г.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още