IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Bose Corp заради нейни слушалки, които шпионират потребителите

Личните данни на хората се продават на трети страни, с което компанията насърчава резултатите си, сочи обвинението

12:10 | 20.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за аудио оборудване Bose Corp шпионира потребителите на своите безжични слушалки, използвайки приложение, което следи музиката, подкастовете и другите звуци, които те слушат. По този начин компанията нарушава правата за опазване на личните данни, като продава информацията без разрешение. Това сочи ново дело, заведено срещу компанията, предава Ройтерс.

Жалбата, подадена във вторник от Кайл Зак във федералния съд в Чикаго, настоява за издаването на разпореждане за спиране на незачитането на неприкосновеността на личния живот на потребителите, които свалят безплатното приложение Bose Connect от магазина на Apple или от Google Play на своите смартфони.

„Хората слагат слушалките си, защото смятат, че това е нещо лично, но се оказва, че могат да дават информация, която не искат да споделят“, коментира Кристофър Дор, адвокат, представляващ Зак.

Bose не е отговорила на запитването за коментар по темата. Компанията заяви, че годишните ѝ приходи от продажби надхвърлят 3,5 млрд. долара.

Жалбата на Зак е поредното обвинение, че компанията се опитва да повиши печалбата си, като без да обявява, събира данни за потребителите, а след това ги продава или ги използва, за да насърчава бизнеса си.

След като плаща 350 долара за своите слушалки QuietComfort 35, Зак твърди, че е послушал препоръката на Bose да извлече „максимума от своите слушалки“, като свали нейното приложение и предостави името, имейл адреса си и серийния номер на слушалките си.

Но мъжът твърди, че е бил изненадан да научи, че Bose е изпратила „цялата достъпна медийна информация“ от неговия смартфон до трети страни като Segment.io, чийто уебсайт обещава да събира потребителски данни и „да ги изпраща навсякъде“.

Зак иска изплащането на милиони долари за нанесените щети на купувачите на слушалки и колонки, включително моделите QuietComfort 35, QuietControl 30, SoundLink Around-Ear Wireless Headphones II, SoundLink Color II, SoundSport Wireless и SoundSport Pulse Wireless.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
QUANTUM
преди 6 години
Поредната препечатана статия. На много места даже времената не са спазени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още