IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдилищата ще могат да изпращат електронни призовки

Това ще става чрез системата на Държавната агенция "Електронно управление" по преценка на административните ръководители

11:52 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съдилищата ще могат да изпращат по преценка призовки, съобщения и книжа по електронен път, използвайки системата на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). От Агенцията обясняват, че решението е взето от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Административните ръководители ще преценяват дали да изпратят по електронен път документацията, става ясно още от съобщението. Системата ще се използва пълноценно, ако и адвокатите се регистрират в нея, но това вече е въпрос на добра воля, смятат от ВСС.

През май 2020 година ДАЕУ обяви готовност  да осигури достъп на съдилищата, след подаване на заявление за присъединяване от ВСС. Системата за сигурно електронно връчване дава възможност да се изпращат съобщения и съдържащи се в тях документи, като авторството, момента на изпращане и получаване (връчване), се удостоверяват от трета независима страна – ДАЕУ, чрез квалифициран електронен и времеви печат.

Чрез Системата се издава и електронна квитанция.

Към момента в Системата за сигурно електронно връчване има регистрирани повече от 92 хил. физически лица, 5100 фирми, 1290 административни структури и 4600 лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги.

Изпратени са над 600 хил. съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още